Rezultati obdukcije
1

Zastoj srca Tapije uzrokovala prevelika doza lijekova

Totalsport
Johnny Tapia (Foto: Arhiv/AFP)
Johnny Tapia (Foto: Arhiv/AFP)
Peterostruki bokserski prvak Johnny Tapia pronađen je 27. maja kako beživotno leži u svom domu u Albuquerqueu, a gotovo tri mjeseca nakon smrti objavljeni su rezultati obdukcije.

Tapia je imao srčanih problema, a uzimanjem lijekova na recept stanje se dodatno pogoršavalo. Spomenutog je dana uzeo preveliku dozu nepoznatih lijekova koji su izazvali kobni zastoj srca.

Tapijina turbulentna karijera obilježena je kokainskom ovisnošću, alkoholom, depresijom i sukobima sa zakonom. Ovaj tek 168 centimetara visoki bokser, čije su tijelo krasile brojne tetovaže, osvojio je pet svjetskih naslova u tri različite težinske kategorije, bantamu prema WBA verziji, u junior bantamu prema IBF-u i WBO-u, te perolakoj kategoriji prema IBF-u.

Tapijin život obilježila je tragedija. Ostao je siroče u osmoj godina, nakon što mu je majka izbodena odvijačem, a odgojila ga je baka. Boksu se okrenuo već u devetoj godini života.

Ukupno je u karijeri ostvario omjer od 58 pobjeda (30 nokautom), pet remija i dva poraza. Posljednji se put borio u junu prošle godine kada je savladao Mauricija Pastranu.