sport
7

Zadnja inspekcija MOK-a u Riju: Završeno 98 posto olimpijskih objekata

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Koordinaciona komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), predvođena predsjednicom Nawal El-Mutawakel, izvršila je desetu i posljednju inspekciju sportskih objekata u Rio de Janeiru gdje će se od 5. augusta ove godine održavati Ljetne olimpijske igre. Istaknuto je da su zadovoljni viđenim, odnosno urađenim u gradu na obali Atlantskog okeana.

Tokom sastanka sa organizatorima i predstavnicima vlasti u Brazilu članovi komisije MOK-a upoznati su sa preostalim aktivnosti do početka Igara. Komisija MOK-a utvrdila je da je završeno 98 olimpijskih objekata, koji su uspješno testirani za sve potrebe Igara.

"Ulazimo u posljednjih stotinu dana prije održavanja Olimpijskih igara. Iako je politička i ekonomska situacija ovdje veoma kompleksna, sigurni smo da će Brazilci i Brazil uspješno organizovati najveći sportski događaj u ovoj godini", rekla je predsjednica MOK-ove komisije Marokanka Nawal El-Mutawakel, dodavši:

"Posljednji korak je uvijek najteži i može utjecati na organizaciju prosječnih ili velikih OI. Međutim, sigurna sam da će Olimpijske i Paraolimpijske igre u Riju 2016. biti odlične i ponos Brazila".

Olimpijski plamen 21. aprila bit će na tradicionalan način upaljen u drevnoj grčkoj Olimpiji. Baklja sa plamenom putovanje kroz Brazil počet će 3. maja.