sport
0

Za vikend se održava državno prvenstvo u stonom tenisu

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ovog vikenda se u dvorani "Ramiz Salčin" na sarajevskom Mojmilu održava 21. državno prvenstvo u stonom tenisu za seniore i seniorke.

Danas je u Stonoteniskom savezu BiH održano žrijebanje prvenstva na kojem će učestvovati 80 seniora i 29 seniorki što je, kako kažu u Savezu, rekord kada je u pitanju državno prvenstvo. Prvi nositelj prvenstva je Admir Duranspahić koji zauzima 240. mjesto na listi najboljih stonotenisera svijeta.

Kako je kazao Sead Pašić, delegat i vrhovni sudija Stonoteniskog saveza BiH, prvenstvo u muškoj konkurenciji ima otvoreni karakter, a igra se tako da se prvog dana igraju kvalifikacije po kup sistemu na ispadanje i plasman do četvrtfinala, ali na taj način da prvih 16 sa rang liste budu u glavnom žrijebu i čekaju najboljih 16 igrača iz kvalifikacija.

Anto Dafinić, osvajač prvenstva BiH prije 53 godine, kaže da je današnje vrijeme sasvim drugačije. U periodu kad se on bavio ovim sportom, nije bilo dvorana.

"Ovo prvenstvo će pokazati da u BiH vlada veliki interes za stoni tenis i očekujemo da ćemo u završnici imati veoma kvalitetne borbe koje su ujedno i kvalifikacije za reprezentaciju. Očekujemo Duranspahića u finalu, a još su kandidati Srđan Miličević i Edin Konjić", kazao je Dafinić.

Kako su kazali na današnjoj pres konferenciji, sedam dana nakon prvenstva, bit će održan turnir najboljih seniora naše reprezentacije. Ženska reprezentacija, u kojoj se već nekoliko godina ističe Emina Hadžiahmetović, napreduje iz godine u godinu.

Predsjednik kluba "STENS" i organizator prvenstva, Zilhad Forić, kaže da su uslovi u dvorani vrhunski i da će svi oni koji dođu u subotu i nedjelju (do 10:00 i 9:00 sati) uživati u vrhunskom spektaklu.

Među takmičarkama je i Danira Muimonović, mlada teniserka, koja kaže da očekuje jednu od medalja.