sport
0

Za organizovanje SP-a u padobranstvu potrebno oko 4 miliona KM

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Inicijativni odbor za organizaciju Evropskog padobranskog prvenstva 2013. godine i padobranskog Mundijala "Banjaluka 2014" zaključio je danas da treba podržati svjetsko prvenstvo u padobranstvu u Banjaluci i u narednih mjesec utvrditi koliko bi to koštalo.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske (RS) Nada Tešanović, koja je i član ovog Odbora, rekla je Srni da bi, prema dosadašnjim procjenama, za kompletno svjetsko prvenstvo trebalo obezbijediti oko četiri miliona KM, a da se to ne bi moglo realizovati bez podrške predsjednika RS, Vlade, grada Banjaluka i privrednika.

"Saglasili smo se da u narednih mjesec dana što prije dođemo do svih pokazatelja koliko bi ovo prvenstvo koštalo i na koji način se može isfinansirati, a najveća suma o kojoj se trenutno razgovaralo, a odnosi se na nabavku aviona iznosi oko dva miliona KM, a kompletno prvenstvo, prema sadašnjim procjenama, koštalo bi oko četiri miliona KM", navela je Tešanovićeva.

Napominjući da Banjaluka ispunjava sve uslove za održavanje ovog prvenstva, ali da je neophodno precizirati izvore finansiranja, Tešanovićeva je rekla da bi svi prijedlozi trebalo da budu upućeni Vladi RS, koja će se opredijeliti koliko novca može da izdvoji za tu namjenu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović istakao je da je inicijator za Svjetsko prvenstvo u padobranstvu  Padobranski klub Banjaluka, koji je jedan od kvaltitenijih klubova u regionu kada je u pitanju padobranstvo.

"U Zalužanima gdje se nalazi ovaj klub imamo sve neophodne kapacitete za padobranstvo", rekao je Davidović i dodao da su Zalužani centar gdje se vrši obuka padobranaca sa dugogodišnjom tradicijom u gradu.

On je istakao da grad u potpunosti podržava ovo prvenstvo, te dodao da bi sa Padobranskim klubom, najkasnije za mjesec dana, trebalo da bude pripremljen materijal finansijske konstrukcije, dinamike obezbjeđivanja sredstava koji bi bio predat gradskoj skupštini i Vladi RS.