sport
15

YouTube je pomogao Juliusu Yegu da postane svjetski prvak, Kenijac želi medalju u Riju

Klix.ba
Julius Yego (Foto: EPA)
Julius Yego (Foto: EPA)
Kada kenijski bacač koplja Julius Yego nije mogao pronaći trenera, okrenuo se internetu, tačnije YouTubeu i učio od najboljih. Dvadesetsedmogodišnji atletičar je sada prvak svijeta, a nada se da može osvojiti medalju i na Olimpijskim igrama u Riju.

"Volim bacanje koplja, to mi je u krvi", izjavio je Yego za CNN.

On je počeo trenirati i postavljati rekorde u bacanju koplja još dok se školovao, ali je nedostatak novca bio ogromna prepreka na putu do ostvarenja snova. Nakon što se kvalifikovao za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Poljskoj, na samom takmičenju nije nastupao jer nije imao dovoljno novca.

"Bio sam frustriran jer sam naporno radio. Tugovao sam zbog toga", kazao je Kenijac.

No, on nije odustajao, pa se okrenuo YouTubeu i učio od najboljih bacača koplja na svijetu.

"Prvi put sam posjetio YouTube 2009. godine. želio sam ozbiljno trenirati, ali nisam imao trenera. Niko nije bio uz mene kako bi pratio da li napredujem ili ne, tako da sam otišao u internet kafe", objasnio je Yego.

Na YouTubeu je vidio kako treniraju vrhunski bacači koplja te je osmislio vlastiti režim.

"Želio sam vidjeti šta najbolji rade, kakav trening imaju i šta rade u teretani", istakao je kenijski sportista.

Njegov trud se isplatio. na Afričkim igrama 2011. godine je postao prvi Kenijac koji je osvojio titulu na jednom atletskom takmičenju na otvorenom. Tek kada su ga novinari intervjuisali, njegova tajna uspjeha je otkrivena.

"Željeli su intervjuisati i mog trenera kako bi saznali šta sam radio prije takmičenja. No, ja tada zaista nisam imao trenera. Kada su me pitali ko je moj trener, ja sam rekao YouTube", prisjetio se Yego.

On je sada fokusiran na Olimpijske igre u Riju. Na OI 2012. godine je završio na 12 mjestu, ali je na Afričkom prvenstvu iste godine osvojio prvo mjesto, a potom je 2015. godine postao svjetski prvak.

"Glavni izazov za mene je bilo to što sam veći dio svoje karijere trenirao bez pravog trenera. Trener s kojim sada radim je ostao u Finskoj, jer mu nisam mogao platiti putovanje, preskupo je", rekao je bacač koplja.

On je dosad dokazao da se željom, voljom i trudom može mnogo postići. Nada se da će njegove korake slijediti i njegov sin, koji će imati trenera.

"On neće tražiti pomoć na internetu. Bit će veoma dobar, možda bolji i od mene. Neće imati problem koji sam ja imao", završio je Yego.

Vezani članci