sport
0

Xinhua greškom objavila da je Istanbul domaćin Olimpijade

Anadolija
Kineska novinska agencija Xinhua kao prvu flash vijest u vezi s izborom grada domaćina Olimpijskih igara 2020. u Buenos Airesu objavila je da je izabran Istanbul.
Foto: AFP
Foto: AFP

Prije završetka glasanja u Buenos Airesu, agencija Xinhua je po lokalnom vremenu u 3:10 sati objavila flash vijest da je "Istanbul izabran kao grad domaćin Olimpijade", što je izazvalo veliku pometnju u kineskoj štampi. Neke novinske kuće, koje su bile već odštampale naslove "Olimpijada je pripala Istanbulu" morale su štampati novo izdanja, nakon što je agencija Xinhua objavila ispravku vijesti.

Zamjenica urednika lista Changsha Night na Twitteru je napisala da je zbog greške agencije Xinhua povučeno oko sto hiljada primjeraka novina sa pogrešnim naslovom. Također se navodi se da je pričinjena velika šteta te da agencija Xinhua svojim pretplatnicima duguje objašnjenje.

Nakon što je objavljena ispravka u nacionalnim medijima u kojoj je pisalo da je zapravo Tokio izabran kao grad domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020.godine, objavljeno je i da je Tokio prvi azijski grad koji je drugi put domaćin Olimpijskih igara.