sport
0

Xiang istrčao svjetski rekord uz prejaku potporu vjetra

Totalsport
Liu Xiang (Foto: AFP)
Liu Xiang (Foto: AFP)
Kineski atletičar Liu Xiang na mitingu Dijamantne lige u američkom Eugeneu istrčao je novi svjetski rekord na 110 metara s preponama. No, 12.87 sekundi neće biti priznato kao svjetski rekord jer je imao prejak vjetar u leđa.

Pobjedom na mitingu u Eugeneu Kinez je potvrdio odličnu formu u sezoni čija će kulminacija biti Olimpijske igre u Londonu.

Slavio je Xiang na 110 metara s preponama u vremenu novog svjetskog rekorda 12.87 sekundi, no imao je prejak vjetar u leđa od 2.4 metra u sekundi. Maksimalno je za priznavanja rezultata dozvoljena pomoć vjetra od 2.0 metra u sekundi, pa na snazi i dalje ostaje Xiangov svjetski rekord iz 2006. godine u vremenu 12.88. Drugo mjesto zauzeo je svjetski dvoranski prvak Amerikanac Aries Merritt s 12.96, dok je treći ciljem prošao svjetski prvak na otvorenom Jason Richardson s vremenom 13.11.

Od ostalih rezultata drugog dana natjecanja u Eugeneu izdvajamo pobjedu Britanca i svjetskog prvaka Mo Faraha koji je u utrci na 5.000 metara slavio s vremenom 12 minuta, 56 sekundi i 98 stotinki što je najbolji rezultat ove godine.

Osvajač zlatne olimpijske medalje LaShawn Merritt slavio je na 400 metara, a posljednje mjesto na toj dionici zauzeo je Južnoafrikanac Oscar Pistorius koji još pokušava ostvariti normu za London. Podsjetimo, radi se o atletičaru kojem su obje noge amputirane i trči uz pomoć posebno izrađenih proteza.

U utrci na 100 metara najbrži je bio, ove godine još neporaženi, Justin Gatlin s 9.90. Drugo mjesto zauzeo je Jamajčanin Nickel Ashmade sa samo tri stotinke slabijim rezultatom.