sport
62

Vučko trail 2016: Sutra trail utrka na Bjelašnici i Visočici

Klix.ba
Planinarsko društvo Željezničar će sutra, 4. 6. 2016. godine, organizovati Vučko Trail 2016., trail utrku na planinama Bjelašnici i Visočici iznad Sarajeva.

Vučko Trail 2016. se sastoji od dvije staze: "Trail umoljanske aždahe", dužine oko 50 kilometara i 2400 m uspona, te "Olimpijskog traila", dužine oko 15 kilometara sa 1100 m uspona, dok su start i cilj utrke za obje staze predviđeni na Babinom Dolu, ispred hotela Bjelašnica.

Start duže staze počinje u 7:00 sati, a planirano je da takmičari dođu do cilja najkasnije do 21:00 sat. Start staze od 15 kilometara će početi u 10:00 sati, a takmičari će imati do šest sati da završe utrku. Prva staza prolazi kroz sela Umoljane i Lukomir, Studeni potok, presijeca kanjon Rakitnice, te nudi vrlo atraktivne lokacije za trkače. "Olimpijski trail", kraća ali ne i manje atraktivna staza, takmičare će voditi preko doma Bijele Vode do Opservatorija, na vrhu Bjelašnice.

Ovo je, inače, drugi put da PD Željezničar organizuje Vučko Trail.

"Ovo jeste druga utrka, ali je prva, takoreći, ozbiljna. Plan je da Vučko Trail postane prepoznatljiv brand Sarajeva i našeg Društva, a u planu je i ozbiljnije širenje utrke naredne godine. Broj prijavljenih takmičara i reakcije javnosti su najbolji dokaz da postoji i publika i interes za ovom i sličnim utrkama", saopćeno je iz PD Željezničar.

Na utrku se do danas prijavilo skoro 100 takmičara iz pet zemalja - BiH, Hrvatske, SAD-a, Španije i Njemačke. Čak 78 takmičara - 53 muškarca i 25 žena - je potvrdilo svoje učešće na Vučko Trailu, što je, za lokalne uslove, odličan odaziv.

Za sigurnost takmičara zaduženi su članovi PD Željezničar i volonteri, te Gorska služba spašavanja, Stanica Sarajevo. Iako nije prognozirano sunčano vrijeme, organizatori su saopćili kako će oblaci i slabija kiša svakako ići naruku takmičarima. Svi neophodni detalji u vezi sa naknadnom registracijom, GPS lokacijama, uputstvima i ostalim korisnim informacijama dostupni su na web-sajtu Vučko Traila vuckotrail.pdzeljeznicar.ba ili Facebook stranici PD Željezničar Sarajevo.

Organizatori napominju i da će od svake uplaćene startnine donirati 10 KM za The Rolling Drifter projekat Dade Delića, člana PD Željezničar i pobjednika prvog Vučko Traila, koji se u ovom trenutku nalazi negdje između Tadžikistana i Japana, na biciklu.