sport
0

Vlada RS: Uredba o sportskim priznanjima za olimpijce

FENA
Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o sportskim priznanjima i nagradama za poseban doprinos i razvoj u afiramciji sporta, a koja se odnosi na priznanja nosiocima olimpijskih medalja i nosiocima medalja osvojenih na svjetskim i evropskim prvenstvima.

U RS-u ima 12 sportista starijih od 35 godina, što je jedan od uvjeta koji će u skladu s ovom uredbom imati pravo na mjesečna doživotna primanja, a koja će se računati od 1. januara ove godine, odnosno bit će im retroaktivno isplaćene ove naknade.

Ministar sporta, porodice i omladine Proko Dragosavljević pojasnio je na pres-konferenciji da je za olimpijsko zlato predviđena naknada u visini od tri prosječne plaće u decembru protekle godine, za nosioce srebrene medalje naknada je dvije i po takve plaće i za bronzu dvije.

Kada su u pitanju svjetski i evropski prvaci koji su osvojili zlato, dobijat će dvije i po plaće, za srebrenu dvije i za osvojene bronzane medalje u svjetskim šampionatima jednu i po plaću, a u evropskom jednu.

Ministar sporta, porodice i omladine Proko Dragosavljević smatra da je ova uredba značajna i posticajna, posebno, za mlade perspektivne sportiste, ali i priznanje za one koji su osvojili medalje.