sport
26

Vlada KS ublažila poskupljenje korištenja leda, ali Zetra je i dalje najskuplja u regionu

Piše: O. T.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Preduzeće KJP ZOI'84 prethodne sedmice najavilo drastično poskupljenje cijena za korištenje Olimpijske dovrane Zetra, što je šokiralo ljubitelje klizačkih sportova, Vlada Kantona Sarajevo odlučila je priteći u pomoć. Međutim, u poređenju sa prošlom sezonom, napretka nema.

Naime, prošle sedmice objavljeno je da će sat korištenja Olimpijske dvorane Zetra iznositi neshvatljivih 340 KM plus PDV.

Potom je Vlada Kantona reagovala pa su postavljenje nove cijene termina po kojima će sat korištenja dvorane za klizačke i hokejaške klubove iznositi 180 KM plus PDV, dok će razliku do cijene utvrđene Odlukom za sezonu 2015/16. (340 KM op.a.) snositi Vlada Kantona Sarajevo.

"Cijena od 180 KM plus PDV, što zapravo iznosi 210 KM, je i dalje ubjedljivo najveća cijena korištenja leda u regionu. A svakako led nije kvalitetan i kratak je. Uz sve to, mi dodatno plaćamo cijene korištenja svlačionica. Naravno da nam je bitno sniženje u odnosu na najavljenu cijenu, ali s druge strane i ovo je poskupljenje u odnosu na prošlu sezonu kada smo u prosjeku smo plaćali od 120 do 160 KM uključujući i PDV. Imamo utisak da se problemi preduzeća KJP ZOI'84 prelamaju preko djece", kazao je Emir Ferizović iz Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Zbog svega toga Ferizović smatra da napretka nema. Jer, kako stvari stoje, poskupljenja će biti, ali će biti manje nego predviđeno. To ne pokazuje namjeru da se izađe u susret napretku i popularizaciji klizačkih sportova u Sarajevu.

"Preživjet ćemo nekako i ovu sezonu, ali ništa pametno nismo riješili za klizačke sportove u Sarajevu. Za razliku od hokejaša, drugim klizačkim sportovima je teže pošto broje manje članova, odnosno djece", dodaje Ferizović.

Pitanje koje još uvijek nije riješeno jeste cijena termina za dva međunarodna takmičenja koje će Hokejaški savez BiH dočekati u ovoj sezoni iako oba takmičenja pomažu razvoju turizma.

"Još uvijek nemamo povratnu informaciju od preduzeća KJP ZOI'84 o tome koliko će nam koštati dva jako bitna međunarodna takmičenja, a to su Balkan liga i Happy Hockey Days. Upite smo slali od novembra, ali sve što znamo je da će se cijena naknadno formirati i da će vjerovatno biti skuplja od 340 KM po satu. Moram naglasiti da je prošle sezone par stotina ljudi došlo u naš grad i ostalo nekoliko dana što se treba desiti i ove sezone, a to pomaže razvoju turizma. Nevjerovatno je da nema sluha za to i da nam se ne izlazi u susret", kazao je za kraj Ferizović.