sport
0

Više od 500 učesnika na 7. turniru "BiH and Nippon"

FENA
U sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu 4. novembra bit će održan 7. međunarodni judo turnir "BiH and Nippon".

Član Organizacionog odbora Branislav Crnogorac na pres-konferenciji je istakao da će turnir i ove godine imati epitet najmasovnijeg međunarodnog sportskog takmičenja u BiH, na kojem će sudjelovati više od 500 takmičara, u konkurencijama dječaka i djevojčica, kadeta i kadetkinja, te seniora i seniorki, iz pet zemalja - BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Turnir organiziraju Judo savez BiH i Japanska ambasada u BiH uz tehničku pomoć JK Bosna i City centar iz Sarajeva.

Predstavnik Japanske ambasade u BiH Susumu Ueda istakao je da tradicionalni turnir ima za cilj proširivanje prijateljstva između dvije države i popularizaciju judoa, čija je postojbina Japan.

U seniorskoj konkurenciji BiH će predstavljati naši najbolji borci - Amel Mekić, Ibro Miladin, te braća Eldin i Aldin Lukača. Turnir će imatu ulogu kvalifikacija, jer će najbolje plasirani bh. takmičari izboriti nastup na predstojećem evropskom prvensvu do 23 godine, koje će krajem novembra biti održano u Austriji.

Najuspješnijem takmičaru u seniorskoj konkurenciji pripast će trofej "Sanshiro Sugata", koji se tradicionalno dodjeljuje u znak sjećanja na osnivača modernog judoa.

Svečano otvaranje turnira na programu je 4. novembra u 10.00 sati, dok su finalne borbe planirane od 17 sati.