sport
0

Više od 4.700 djece novosarajevskih osnovnih škola naučilo plivati

FENA
Sporazum o realizaciji programskih aktivnosti kojim su definirani detalji projekta Škole plivanja za novosarajevske osnovce, učenike od II do IX razreda, danas su potpisali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Avdija Hasanović.

Cilj je da se razvojem ovog sporta omogući djeci da nauče plivati, da se iskorijeni neplivaštvo, unaprijedi njihovo zdravlje, da im se udahne sportski duh.

"Rezultat šestogodišnje saradnje je da smo 4.728 djece novosarajevskih osnovnih škola osposobili kao plivači, a projekt smo započeli s ciljem da razvojem ovog zdravog sporta iskorijenimo neplivaštvo kao negativnu društvenu pojavu koja može rezultirati gubitkom života", kazao je Koldžo na konferenciji za medije koja je upriličena povodom potpisivanja Sporazuma.

Zahvaljujući ovoj saradnji, dodao je Koldžo, na području općine Novo Sarajevo, gotovo da i nema djece neplivača, što znači da su to dobro uložena sredstva, te je za nastavak realizacije projekta, Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva od 20.000 KM.

U projektu, učestvuje osam osnovnih škola s područja općine Novo Sarajevo, te dvije škole za djecu s posebnim potrebama.

Direktor Olimpijskog bazena Otoka Avdija Hasanović je kazao da je cilj potpisivanja ovakvih sporazuma sa svih devet sarajevskih općina sistemska edukacija učenika osnovnih škola, kao plivača.

"Smatramo da društvena odgovornost i senzibilitet je ispoljena ovom edukacijom učenja djece plivanju, u kome je sadržan odgojno vaspitni, kulturološki, te zdravstveni i sportski aspekt", kazao je Hasanović.

Zahvaljujući saradnji općina, broj neplivača u Sarajevu je sve manji, a cilj je da svako dijete u osnovnoj školi nauči plivati.

Ono što je možda nedostatak da bi koncept bio cjelovitiji, kako je Hasanović naglasio, jeste prijevoz učenika, od škole/ kuće, do bazena, ali da je na pragu rješenje, a to je nabavka autobusa krajem ove ili početkom sljedeće godine.

"Školom plivanja dobijamo zdravu djecu, kulturološke navike i dobijamo bazu od 4.000 djece koji su potencijalni članovi sportskih klubova, što je pravi smisao i svrha bazena", zaključio je Hasanović.