Sarajevski polumaraton
0

Više od 250 atletičara iz 20 zemalja

FENA
Međunarodna atletska utrka u polumaratonu u nedjelju će po drugi put biti održana u Sarajevu, u povodu obilježavanja 22. septembra - "Dana bez automobila".

U saradnji sa Ambasadom Republike Francuske u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Udruženjem Marathon, Atletskim savezom BiH, atletskim klubovima Bosna i Slavija, i drugim partnerima, organizatori ove utrke, duge 21,097 kilometara, su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Učesnici danas održane press konferencije pozvali su građane i mladost Sarajeva i Istočnog Sarajeva da u što većem broju učestvuju u utrci, koja se ove godine održava po motom “Uključi me”.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je zadovoljstvo što ova manifestacija postaje naša dobra tradicija.

" Ovom manifestacijom Sarajevo kao, između ostalog, i olimpijski grad, želi da oživi svoj sportski duh, podstakne svoje stanovnike da se bave fizičkom aktivnošću u cilju unapređenja kvalitete života, te promovira zdravo odrastanje mladih ljudi. Na ovaj način se, također, preventivno i konkretno može djelovati protiv pošasti savremenog doba", istakla je Borovac, te se zahvalila svim partnerima na ponovnoj podršci ovoj manifestaciji koja doprinosi kreiranju što bolje i perspektivnije slike Sarajeva i BiH.

Predstavnici AK Bosna i AK Slavija Dragomir Čabrilo i Islam Đugum istakli su da je ovogodišnji polumaraton u odnosu na prošli kvalitetniji i da se očekuje učešće više od 250 takmičara iz 20 zemalja.

Početak utrke je u 10.00 sati, na platou kod tržnog centra "Tom" u Istočnom Sarajevu, a cilj je na platou Olimpijske dvorane "Zetra" gdje će u 12.15 sati najboljim biti uručene nagrade. Istovremeno, s početkom u 10.00 sati planirana je šetnja za socijalnu uključenost svih građana koji to žele, bez obzira na starost, spol, invaliditet ili bilo koju sličnu kategoriju, na potezu od platoa Skenderija do platoa Zetra.