sport
0

Više od 130 učesnika na međunarodnom turniru u tavli "Sarajevo open 2015"

FENA
Tavla savez Bosne i Hercegovine i Tavla klub Vratnik 2. i 3. maja u Sarajevu organiziraju Međunarodni turnir u backgammonu, tradicionalnoj igri koja je u Bosni i Hercegovini poznatija kao tavla.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, u okviru obilježavanja Dana općine - 2. maja.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na današnjoj pres konferenciji naglasio je, da je turnir ove godine zvanično uvršten u Dane općine.

"Tavla nije nešto stereotipno i igra koja je više vezana za naše mahale i neke zemlje sa istoka. To je disciplina koja se igra ne samo kod nas i našoj regiji već širom svijeta", kazao je Hadžibajrić.

Direktor turnira Fikret Krka istakoa je, da se očekuje više od 130 takmičara iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Turske, a da će BiH predstavljati takmičari iz 12 klubova. On je najavio da će među učesnicima biti i jedan od najboljih tavla igača - Arda Finidikoglu iz Tusrke

Predstavnik Evropskog backgammon saveza i član borada ove asocijacije Mehmedalija Sijarić, koje je inicijator turnira u Sarajevu kazao je, da se ovakvi turiniri održavaju u 25 zemalja, koliko članica do sada broji evropska asocojacija.

"Sve članice su obavezne da organiziraju ovakve turnire po pravilama evropskog saveza. Namjera nam je da ovaj turnir bude komparativan sa ostalim turnirima i da se na kraju u finalizaciji orgizira masters u toku jedne ili dvije godine", kazao je Sijarić.

Evropski backgammon savez zvanično je formiran u septembru 2014. godine, na inicijativu Tavla saveza BiH, koji se nalazi među osam zemalja osnivača.

Otavaranje turnira "Sarajevo open 2015" na programu je 2. maja u 10.30 sati u hotelu Saray. Završnica turnira održat će se u nedjelju u Gradskoj vijećnici s početkom u 14 sati, dok je ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada na programu u 17.30 sati.