Otvaranje OI gledalo 900 mil. ljudi
1

Više Britanaca je gledalo samo klizanje Torvill i Deana u Sarajevu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema procjeni Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) svečano otvaranje Olimpijskih igara u Londonu putem televizijskih je ekrana pratilo oko 900 miliona ljudi.

Zanimljivo je da je čak 88 posto stanovnika Velike Britanije barem nakratko gledalo otvaranje Igara kojima je njihova zemlja domaćin. Sve je vrijeme uz ekrane bilo 27 miliona britanskih gledatelja, što je veće brojka od one koja je pratila lanjsko kraljevsko vjenčanje princa Williama i Kate Middleton. Uz to, procjenjuje se da je 51 milion Britanaca pogledao na televiziji barem jedno takmičenje na Igrama koje su u toku.

Najgledaniji olimpijski događaj dosad među britanskim je gledateljima bila finalna atletska utrka na 100 metara. Štoviše, od pobjede Usaina Bolta više je Britanaca uživo gledalo samo zlato klizačkog para Jayne Torvill i Christophera Deana na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

Vratimo se još malo ceremoniji otvaranja. Onu u Pekingu prije četiri godine na televiziji je gledalo 1.2 milijarde ljudi, što znači da je kineski spektakl ipak bio gledaniji od britanskog.