Od njih se puno očekivalo
0

Velika razočarenja OI: Argentina, Portugal, Turska, Austrija...

Totalsport
Razočarani navijač Portugala (Foto: AFP)
Razočarani navijač Portugala (Foto: AFP)
Kao i svaki put na Olimpijskim igrama je pregršt ugodnih i neugodnih iznenađenja, a ovom prilikom smo se osvrnuli na one koji su dosad imali izuzetno malo razloga za slavlje u Londonu.

Zaista nevjerovatno zvuči da jaka sportska nacija, kao što je Argentina, dosad ima samo jednu medalju i to bronzanu koju je u tenisu osvojio Juan Martin Del Potro. Do kraja Igara nema mnogo prostora za preostale argentinske sportiste (osim košarkaša koji bi mogli do bronze), tako da je moguće da će ova Del Potrova medalja ostati njihova jedina na ovim Igrama.

Isto tako, samo jednu bronzanu medalju, zasad ima još jedna ugledna sportska nacija, Turska, ili, pak, Irska.

Za nijansu bolji su dosad bili grčki sportisti koji su osvojili tek dvije bronzane medalje, a treba izdvojiti i samo jednu medalju Portugala. Osvojili su je Portugalci tamo gdje je možda i nisu očekivali, u kajaku (K2). Ujedno, time su Pimenta i Silva donijeli Portugalu prvu, historijsku medalju u kajak-kanuu na Igrama.

Treba svakako spomenuti da austrijski sportisti, naprimjer, nisu još osvojili nijednu medalju, a definitivno pod razočarenje možemo svrstati i rezultate španskih takmičara koji su zadnjih godina, na raznim prvenstvima, imali silne uspjehe. No, Španija je nisko na listi osvajača medalja, sa dva zlata (kao Hrvatska), šest srebra i jednom bronzom.