sport
34

Velika pomoć sportskim klubovima: Bit će omogućen djelimični otpis dugovanja

FENA
Sportskim klubovima bit će omogućen djelimični otpis dugovanja i potpisivanje sporazuma o reprogramu preostalog duga na rokove maksimalno do deset godina.

Potvrdio je to delegat Kluba Srba Slađan Ilić, čije je predložene izmjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskih kolektiva danas odobrio Dom naroda, a očekuje se da će to uskoro učiniti i Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

"Naime, sadašnje zakonske odredbe dovode klubove u tešku situaciju jer je propisano da se prihvata postupak otplate dospjelog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine", kaže Ilić.

Zakon je, podsjeća, stupio na snagu 16. maja 2014. godine, a daje mogućnost reprogramiranja poreznog duga, otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnice da bi se ostvarile pretpostavke za normalno funkcioniranje sportskih klubova.

To znači potpisivanje sporazuma s Poreznom upravom s tim da se zahtjev dostavlja nadležnoj kantonalnoj poreznoj upravi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a zaključno s 15. julom 2014. godine.

U međuvremenu se ispostavilo da se rokovi ne mogu ispoštovati i da mnogi klubovi ne mogu poslovati.

Radi toga, Ilić je predložio da se izmjene usvoje po skraćenom postupku, po kojim bi se "naplata i otpis poreznih dugova odnosili na sve dugove nastale do 31. decembra 2016. godine".

S navedenim saglasna je i Vlada Federacije BiH smatrajući da će klubovi biti dovedeni u povoljniju situaciju i da će im biti omogućeno učešće na međunarodnim takmičenjima, te biti olakšano dobivanje licenci bez kojih ne mogu učestvovati na evropskim i svjetskim takmičenjima.

S ovom tačkom završeno je vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.