sport
0

Večeras otvaranje 20. ZOI u Torinu

FENA
Na torinskom stadionu "Comunalle" večeras će biti otvorene 20. zimske olimpijske igre.

Nakon tačno 50 godina, od igara u Cortini d' Ampezzo 1956., Italija će ponovo ugostiti najbolje takmičare svijeta u zmskim sportovima.

Po broju sportista i zemalja učesnica Igre u Torinu, koje će trajati do 26. februara, bit će rekordne. U 15 sportskih disciplina očekuje se nastup oko 2.500 sportista iz 84 zemlje, a događanja na Igrama će pratiti 10.000 akreditovanih novinara.

Slika sa stadiona "Comunalle" večeras će od 20 sati otići u 200 zemalja, čak 40 više u odnosu na prošle igre u Salt Lake Citiyju, prije četiri godine.

Na svečanosti otvaranja domaćini najavljuju istinski spektakl, jednu od najljepših ceremonija u istoriji svih olimpijskih igara, za koji su organizatori potrošili 28 milona eura. Očekuje se da će igre tokom narednih 17 dana pratiti oko 3,2 milijarde ljudi u svijetu.

BiH će predstavljati šest sportista u tri sporta. U svečanom defileu učesnika sportisti BiH će izaći 12. po redu, a bh. zastavu će nositi 19-godišnja biatlonka Aleksandra Vasiljević

Među brojnim državnim delegacijama ceremoniji otvaranja uime BiH prisustvovaće predsjedavajući Predsjedništva Ivo Miro Jović, kao i delegacija grada Sarajeva, domaćina 14. ZOI 1984. godine, na čelu s gradonačelnicom Semihom Borovac.

Prvi od bh. sportista, u nedjelju, drugog dana takmičenja na borilišta će izaći Vedrana Vučićević i Bojan Samardžija u skijaškom trčanju, u utrkama na 15 i 30 km.