sport
0

Večeras BiH protiv Francuske

Sarajevo-x.com / Dnevni avaz
Pripreme stadiona, Foto: Reuters
Pripreme stadiona, Foto: Reuters
Večeras se na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu s početkom u 21 sat igra prijateljska utakmica između Bosne i Hercegovine i svjetskih viceprvaka, reprezentacije Francuske.

Kako saznaje Dnevni avaz, selektor Blaž Slišković ostao je pri zamislima koje je prezentirao javnosti kada je prošle sedmice objavljivao spisak igrača koji će nastupiti u ovoj utakmici. Isprobat će dvije opcije. Meč će početi u formaciji 4-5-1, a u drugom dijelu će uvesti dva špic napadača.

"Odmah da kažem da ćemo, koliko god se trudili isprobati neke taktičke varijante, voditi računa o rezultatu. Na Malti ćemo 2. septembra biti favoriti i morat ćemo napadati. Kada povedemo, pretpostavljam da ćemo se suočiti s agresivnijom igrom domaćina, a takvu igru očekujem večeras od Francuza. Željeli mi to ili ne, Francuska će možda zbog svog kvaliteta dominirati igrom", kaže Slišković za Dnevni avaz.

Baka dodaje kako će u narednim kvalifikacijama koristiti upravo ta dva načina igre. "Formacija 4-5-1 jeste defanzivna, ali se lako pretvara u 4-3-3, sa dva dodatna igrača u fazi napada. Ovaj sistem garantira sigurnost odbrane i brz prelazak u ofanzivu, a vjerovatno ćemo ga koristiti u gostujućim kvalifikacionim mečevima. Vjerujem da ova ekipa ima više potencijala kada se brani i prelazi u napad, nego kada napada, a vraća se u odbranu."

Ova utakmica će biti realan pokazatelj snage naše reprezentacije pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

Svi su složni da bolje provjere od gostovanja aktuelnog svjetskog viceprvaka nema. U našem taboru također su jedinstveni da nipošto bi valjalo izgubiti i pokazati veće slabosti u igri, jer do starta kvalifikacija ostaje još samo 18 dana.