Nakon dvije decenije
0

FOTO / Vaterpolo se vraća u Zenicu

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Vaterpolo sport ponovno će oživjeti u gradu čelika i Zeničani bi trebali uskoro da nakon više decenijske pauze ponovno zaigraju ovaj sport.

U organizaciji dva zenička plivačko-vaterpolska kluba GKVS "Čelik" i PK "Zenica – Željezara", u zatvorenom bazenu SRC Željezara odigrana je utakmica između ekipe grada Zenice, u kojoj su nastupili bivši i sadašnji plivači i plivačice, i kadeti "Akademije B" iz Sarajeva.

Za ovu priliku gosti su donijeli golove, te poklonili su domaćinima komplet kapa i nekoliko vaterpolo lopti. Za većinu Zeničana bio je ovo prvi dodir sa vaterpolo loptom, ali su se odlično snašli i najavili da ima dobra baza u vidi provjerenih plivača za nadogradnju. Kao što se i očekivalo, za Zeničane su nastupile plivačke zvijezde Benjamin Buča, Amir Grizović, Harun Ćerim, Anja Limanović, Edvin Bojić, Armin Ćatić, Mensur Čičak, Denis Berilo, Dejan Gelić, Ajdin Sofić... 
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U vodi su se našli Vahidin Husić, Dubrovčanin Edi Brković, inače nekadašnji vaterpolista dubrovačkog Juga, a utakmicu su sudili Goran Čampara i Ervin Banda.

U zeničkom plivanju najavljuju uskoro formiranje svoje vaterpolo ekipe, a prvi mečevi bi mogli se desiti već sredinom augusta na zeničkom olimpijskom bazenu, kada se planira skromni turnir u povodu formiranja vaterpolo ekipe.

Na ovom turniru, osim sarajevskih klubova i domaćina, nastupiti će i neumski Jadran, najkvalitetniji bh. vaterpolo klub.

Prema riječima Mirze Dajića, član upravnog odbora Vaterpolo saveza FBiH, biće to novi datum za historiju zeničkog sporta, jer nekada davno Zenica je imala vaterpolo ekipu. Na gradskom bazenu u Crkvicama igrali su najbolji vaterpolisti tadašnje reprezentacije Jugoslavije i SSSR-a, a u Zenici je rođen i jedan od najboljih vaterpolo igrača svijeta svih vremena Zoran Janković.

U BiH najkvalitetniji vaterpolo igra se u Neumu, Sarajevo je u razvojnoj ekspanziji, na redu su Banja Luka, Zenica, Mostar i Trebinje, da bi Bosna i Hercegovina napokon dobila svoju vaterpolo ligu.