sport
194

Vaterpolo Akademija "B" iz Sarajeva će igrati u Kupu Srbije

Klix.ba
Čelnici sarajevskog kluba u Srbiji
Čelnici sarajevskog kluba u Srbiji
Vaterpolo Akademija "B" iz Sarajeva je dobila odobrenje regionalnog Vaterpolo saveza Centralne, Zapadne i Južne Srbije za igranje Kupa ove zemlje u mlađim kategorijama.

Proteklog vikenda je održan sastanak predstavnika sarajevske Akademije i predstavnika Vaterpolo saveza Centralne, Zapadne i Južne Srbije u Šapcu. Tema sastanka je bila mogućnost da sarajevski tim zaigra u zemlji aktualnih olimpijskih, svjetskih i europskih prvaka.

Predstavnici srbijanskog vaterpola su uvidjeli kvalitetu sarajevskog vaterpola koji već dugi niz godina nosi upravo Akademija sa pet reprezentativaca u prvoj reprezentaciji BiH, ali i važnost regionalnog povezivanja koje može postati platforma za buduću suradnju dviju zemalja u ovom sportu.

Za Bosnu i Hercegovinu su ovakvi vidovi suradnji iznimno važni, jer se u regiji igra uvjerljivo najbolji vaterpolo u svijetu, pa nema razloga da BiH kroz regionalno povezivanje dođe do značajnih rezultatskih dostignuća.

Na nedavno završenom prvenstvu Bosne i Hercegovine u vaterpolu za godišta 2003., Akademija je osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju pobijedivši, između ostalih, i svoje vršnjake iz Banja Luke koji se također natječu u Srbiji.

To je bila najbolja pozivnica da Akademija zaigra u ovom prestižnom natjecanju. Ovime je sarajevski vaterpolo dobio dodatnu razvojnu dimenziju, te je nepovratno dospio na svjetsku vaterpolo pozornicu.

Akademci će svoje utakmice u Kupu Srbije igrati početkom 2017. godine u Šapcu i Valjevu.