sport
0

Vahid Halilhodžić odlikovan ordenom Legije časti Francuske

Nezavisne
Vahid Halilhodžić, naš nekadašnji proslavljeni fudbaler, a danas trener Paris Saint Germaina, u ponedjeljak naveče u Parizu odlikovan je ordenom Legije časti Francuske, pišu Nezavisne novine.

Halilhodžić je četvrti Bosanac sa priznanjem koje je utemeljio Napoleon Bonaparta, francuski vojskovođa. Pored Halilhodžića, "legionari" iz naše zemlje postali su književnik i nobelovac Ivo Andrić 1937, te 2002. godine Jakob Finci, današnji direktor za državnu službu BiH, i Jovan Divjak, predsjednik organizacije "Obrazovanje gradi BiH".

"Presretan sam zbog ovog priznanja i mogu reći da mi je jedno od najdražih u životu. Ovo je nagrada za mene, moju porodicu, ali i za cijelu BiH. Ovu nagradu posvećujem svim Bosancima i Hercegovcima u cijelom svijetu. Teško je riječima opisati kako se osjećam u ovom trenutku jer pripala mi je velika čast, ali i velika obaveza da u narednom periodu našu zemlju predstavljam u još ljepšem svjetlu", rekao je Halilhodžić jučer za "Nezavisne novine".

Halilhodžić je objasnio na osnovu čega je dobio veliko priznanje Fancuske.

"Na svečanoj dodjeli ordena Legije časti, Fransoa Pino, izaslanik predsjednika Francuske Žaka Širaka, rekao je da sam ovo laskavo priznanje dobio zbog moje životne priče. Naime, obrazložio je da sam u Francusku došao bez ičega, a da sam napravio mnogo, što bi trebao biti putokaz i svakom Francuzu. Pratili su moje rezultate iz vremena kada sam sa klupe preuzeo Lil i od drugoligaša stvorio tim koji je igrao zapaženu ulogu u elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi, te Ligi evropskih prvaka. Isto tako kao veoma uspješnim ocijenili su i moj prošlosezonski rad u Paris Saint Germainu, odnosno osvajanje nacionalnog Kupa sa ovim timom", kaže Halilhodžić.

Željana Zovko, ambasador BiH u Francuskoj, prisustvovala je u ponedjeljak navečer dodjeli ordena Legije časti proslavljenom bh. treneru.

"Izuzetna mi je čast što je jedan naš građanin dobio ovakvo veliko priznanje. Halilhodžić predstavlja primjer onoga što BiH treba da radi, odnosno da promoviše ono najbolje što imamo. Moramo mu izraziti zahvalnost što je učinio za nas u Francuskoj i među političarima ove zemlje. Halilhodžić mi pomaže u susretima sa zvaničnicima ove zemlje, a isto tako daje veliki doprinos u razvoju veza dviju zemalja. Halilhodžić na najbolji mogući način pomože i Bosni i Hercegovini da što prije postane dio Evropske unije", rekla je Zovko jučer za "Nezavisne novine".