sport
2

Uzrok zelene vode u olimpijskom bazenu je vjerovatno nedostatak hlora

Klix.ba
Nakon što je voda u Olimpijskom centru "Maria Lenk" u Rio de Janeiru postala zelena, stiglo je objašnjenje.

Boja vode u bazenu je bila svijetlo plava do početka OI, a potom je postala zelena, što je uzrokovalo različite spekulacije, ali i nelagodu kod sportista.

No, razloga za preveliku brigu nema, barem tako tvrde zvaničnici Olimpijade u Brazilu. Oni uvjeravaju javnost da će učesnici skokova biti potpuno sigurni tokom takmičenja. U prvi mah nisu imali nikakvo objašnjenje, a eksperti nisu bili sigurni u sigurnost takmičara. Ipak, vjeruje se da je zelena boja uzrok nedostatka hlora, što je omogućilo brz rast algi, zbog kojih je na kraju voda postala zelena.

"Gotovo sigurno se radi o nedostatku hlora u vodi. S obzirom na velike vrućine, hlor nestaje brzo", izjavio je Howard Gosling, nezavisni savjetnih za bazene.

Hlor se obično nadoknađuje, ali je nešto očigledno krenulo po zlu i spriječilo proces

"Ako je riječ o algama, onda je to pitanje održavanja bazena. Mislim da je došlo do kvara", rekao je Ralph Riley, potpredsjednik Grupe za kontrolu bazena.

No, postoji i drugi razlog zbog kojeg je voda mogla postati zelena.

"Ako je pH vrijednost vode niska, a bakar prisutan u sistemu grijanja bazena, to je druga stvar. Niska pH vrijednost može utjecati na bakar tako da dovodi do korozije", dodao je Riley.

Oba ekspreta su se složili da je problem s hlorom lako popraviti, a provjera vode bi se obavila jednostavnim testiranjem uzorka. Ukoliko se radi o nedostatku hlora, potrebno je samo dodati veće količine.

Ostali bazeni u centru su zadržali plavu boju, a rezlog je to što imaju odvojene sisteme.