sport
39

Utrku "Djevojke na trčanju" otvara ambasadorica Norveške

Klix.ba
Anne Vibeke Lilloe
Anne Vibeke Lilloe
U Sarajevu u nedjelju, 22. septembra, udruženje “Marathon” Sarajevo po prvi put organizira trku samo za pripadnice ljepšeg spola pod nazivom "Djevojke na trčanju", čiji start će zvanično označiti Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini.

Trka u dužini tri kilometra će se održati u Vilsonovom šetalištu s početkom u 18.00 sati ispred hotela Bristol Sarajevo. Očekuje se učešće gotovo tri stotine djevojaka, a startni broj se može podići u nedjelju od 16.30 do 17.55 sati u zoni starta i cilja, pored ljetne bašte hotela Bristol.

Startnina iznosi 1 KM.

"Naš novi projekt 'Djevojke na trčanju' organiziramo po uzoru na sportske događaje ovog tipa koji se godinama dešavaju u modernim zemljama i okupljaju izuzetno veliki broj učesnica. Glavni cilj trke je da se promovira zdrav i aktivan način života žena, ali da ujedno bude i sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu. Kao i svi naši drugi projekti i ovaj je humanitarnog karaktera, kompletan prihod od startnine će po okončanju trke biti dat u humanitarne svrhe", istakao je Erol Mujanović, izvršni direktor udruženja "Marathon" Sarajevo, naglasivši da je trka dovoljno kratka da se može preći i hodom, prigodna i za dame koje ne treniraju redovno.

Sve učesnice na poklon će dobiti Garnier kozmetičke proizvode, kao i posebno dizajniranu majicu "Djevojke na trčanju".

Pobjednica će osvojiti i vrijedan sat za trčanje marke Garmin. Isti poklon je predviđen i za najbržu učesnicu trke iz škole trčanja "Klix", koju je ove godine osnovalo i pokrenulo udruženje "Marathon".

"Ponosimo se činjenicom da je Norveška ambasada u BiH prepoznala sve prednosti našeg novog projekta i kao generalni sponzor dala punu podršku za njegovu realizaciju. Izuzetna nam je čast da će ambasadorica biti dio ovog sportskog događaja za djevojke i označiti start trke. Nadamo se da će učestvovati veliki broj djevojaka i da će ova trka postati tradicionalna sportska manifestacija u Sarajevu", naglasio je Mujanović.

Organizaciju trke "Djevojke na trčanju" podržavaju: Sector Security, Coca-Cola Hellenic BiH, općine Novo Sarajevo i Novi Grad, Hotel Bristol Sarajevo, Garnier, D&H Agency, Gracija, Magazin i Garmin. Posebnu podršku je pružio portal Klix.ba, saopćio je Marathon.