Red Bull Donkey Cross
0

FOTO / Utrka na motociklima i magarcima u grčkom selu

Sarajevo-x.com
Oko 3.500 oduševljenih gledalaca proteklog vikenda preplavilo je malo selo Makrinitsa na Pelion planini u Grčkoj, kako bi bodrili 25 sportista koji su učestvovali na jednoj od najzanimljivijih alternativnih utrka na magarcima, Red Bull Donkey Cross.
Na strmovitom okruženju Pelion sportisti su se doslovno borili za pobjedu izmjenjujući prevozna sredstva, magarce i motocikle. Uslovi su bili teški što pokazuje činjenica da je utrku završilo samo devet takmičara. Grk Lefteris Karetsos, legenda motoutrka, odnio je pobjedu.
Učesnici su bili grčki sportisti koji se takmiče na Dakar Rally & International Six Days Enduro, četiri međunarodna predstavnika iz Belgije, Rumunije, Kipra i Bosne i Hercegovine, i samo jedna žena iz Rumunije. Uzbuđenje je vladalo na startnoj liniji. Čekale su ih strme staze i oštre padine u srcu Makrinitsa. Najizazovniji dio je bio je uvjeriti Mary Poppins, Jacoba, Annabel, Straosa i ostalu ekipu magaraca da zaborave na svoju tvrdoglavost i sarađuju sa učesnicima tokom 50-minutne utrke.
Tokom drugog i najodlučnijeg dijela takmičenja, jahači su vozili motore kroz nevjerovatno zahtjevne staze. Trial, motocoross & enduro vozači suočili su se sa teškom bitkom na strmim, popločanim stazama, uskim prolazima i umjetnim preprekama.

Nevjerovatno, ali 16 od 25 učesnika odustalo je od utrke zbog fizičke iscrpljenosti i kvarova na motociklima!

Posljednjem krugu Red Bull Donkey Cross utrke svjedočilo je samo devet takmičara. Iskusni vozač, Lefteris Karetsos, uspješno je završio utrku prošavši kroz cilj mnogo prije drugih takmičara.

"Sa utrkama sam oficijelno završio prije četiri godine, sretan sam da sam uspio pobijediti na ovoj utrci koja je poprilično teška", kazao je on.

Bosnu i Hercegovinu na ovom nesvakidašnjem takmičenju predstavljao je mladi motocross vozač Faruk Memić iz Sarajeva. Faruk, iako veoma vješt u motoutrkama našao se sa većinom takmičara na listi odustalih. Putovanje i pripreme za Farukovo putovanje na utrku su priča za sebe. Ni treninzi upravljanja sa magarcima u Blagaju pored Mostara nisu bili dovoljni za bolji rezultat. Vratio se iz Grčke i, kako kaže, sada odmara, a narednih dana ćemo imati čitavu priču o njegovom učešću potkrijepljenu videoprilogom.