sport
0

Uspjeh bh. karatista na Evropskom prvenstvu u Bratislavi

Sarajevo-x.com
Nastup bh. karatista na 42. Europskom prvenstvu za seniore ostat će zapamćen po nastupu naše najbolje karatistkinje Arnele Odžaković članice Karate kluba Bushido iz Sarajeva, koja se iz Bratislave vratila sa dvije srebrene medalje.

Prvog dana takmičenja Odžaković se briljantnim nastupom jednostavno "prošetala i pomela“ sve svoje protivnice do finala, ne izgubivši niti jedan poen.

U prvom kolu savladala je predstavnicu Kipra Leanou sa 6:0, potom Austrijanku Vran 5:0, Grkinju Karapidou 1:0, a u polufinalu Njemicu Engesel 2:0.

[slika]2[/slika]U finalnom meču koji je održan istoga dana u poslijepodnevnim časovima, Arnela Odžaković je poražena od predstavnice Turske nakon produžetka kontroverznom odlukom sudija 3:1.

Sama finalna borba se razlikovala od uobičajenih koje možemo vidjeti na takmičenjima.

Dvije protivnice koje se međusobno odlično poznaju su od samog početka vodile borbu oprezno vodeći računa o tome da bi ih i najmanja greška mogla skupo koštati. Aras je bila prva koja je iskoristila neopreznost Odžakovićeve i povela rezultatom 1:0, vješto pokušavajući da stečenu prednost očuva do kraja, što joj je skoro i uspjelo. Ali u posljenoj sekundi meča Odžakovićeva je uspjela izjednačiti rezultat 1:1.

U produžecima, kada je o pobjedniku odlučivalo ko će prvi napraviti poen. Bh. predstavnica je poentira i glavni sudac prekida borbu dodijelivši Arneli pobjednički poen. Međutim, Aras teatralno pada kao pokošena i ostaje par trenutaka ležati na tatamiju. Glavni sudac poništava odluku i Arneli dosuđuje opomenu.

Po isteku produžetaka, izjašnjavanjem sudaca, Arasova, na kojoj se uopšte nisu vidjeli tragovi pretrpljene "traume", pobjeđuje sudijskom odlukom 3:1.

Od ostalih bh. takmičara, Edin Muslić, član Karate kluba Bihać, u kategoriji do 60 kg je zauzeo odlično peto mjesto, izgubivši od predstavnika Hrvatske borbu za treće mjesto.

Ostali naši takmičari nisu imali sreće i za njih je takmičenje završeno u toku kvalifikacionih borbi.

Posljednjeg dana takmičenja bh. takmičari su se potrudili da nas prijatno iznenade medaljama u ekipnom nastupu.

Djevojke, u sastavu Arnela Odžaković, Merima Softić i Mirsada Suljkanović, sjajnim su se borbama plasirale u finalni dio takmičenja i osvojile srebrenu medalju.

[slika]3[/slika]U prvom kolu su pobijedile Poljsku 2:0, potom Italiju 1:0, te Slovačku na poen razliku. U finalnom meču naše reprezentativke su poražene od predstavnica Španije, koje su očigledno bile pomognute sudijskom naklonošću, rezultatom 2:0.

Muški tim, u sastavu Hamid Slato, Admir Ćupina, Admir Zukan, Goran Đekić, Kenan Alikadić, Arnel Kalušić i Oliver Mandarić, došao je do bronze pobjedama nad Makedonijom 3:1, Holandijom 3:2, dok su u borbi za nastup u finalu poraženi od Rusije 2:3.

U repasžu bh. reprezentativci savladali su Norvešku 3:1 i osvojili treće mjesto. Na Europskom prvenstvu, na kojem su nastupili takmičari iz 42 zemlje, reprezentacija BiH se vratila sa s tri odličja i u ukupno plasmanu zauzela solidno 10. mjesto.