Pariz
0

Usain Bolt najveća zvijezda Zlatne Lige

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najbrži čovjek današnjice Usain Bolt opravdao je status najveće zvijezde mitinga Zlatne lige u Parizu. Jamajčanski je atletičar 100 metara istrčao za sjajnih 9.79 sekundi.

Trostruki olimpijski pobjednik i svjetski rekorder nije uspio dostići najbolji ovogodišnji rezultat Tysona Gaya, koji je u Rimu prošle sedmice trčao 9.77, ali u Parizu je u petak bilo iznimno hladno, kišovito i vjetrovito što Boltovom dosegu daje drugačiju dimenziju.

Jamajčanin je, kao i obično, startao prilično slabo, ali je do kraja utrke sve uspio ostaviti iza sebe. Drugo je mjesto pripalo Boltovom trening-partneru Danielu Baileyju koji je srušio rekord Antigve i Barbude (9.91), dok je treći bio još jedan Jamajčanin, Yohan Blake, koji je također istrčao lični rekord (9.93).

Nakon četiri mitinga Zlatne lige u igri za podjelu “jack pota” od milion dolara ostala je ista četvorka koja je u toj poziciji bila i nakon Rima. Kerron Stewart je slavila na 100 metara (10.99), Sanya Richards na 400 m (49.34), Jelena Isinbajeva u skoku s motkom (4.65), a Kenenisa Bekele na 3000 m (7:28.64). Zanimljivo je da je nedodirljiva Isinbajeva na zaletište izlazila jedan jedini put, što joj je bilo dovoljno za novu pobjedu.

Preostala dva mitinga Zlatne lige održat će se nakon Svjetskog prvenstva u Berlinu. Zürich je na rasporedu 28. augusta, a Bruxelles sedam dana kasnije.