sport
152

Uprkos dijabetesu momci iz futsal reprezentacije BiH su evropski i balkanski prvaci

Piše: Š. B.
Reprezentacija BiH u malom nogometu za osobe sa dijabetesom formirana je početkom prošle godine. Trenutni je evropski prvak, a ove godine će u svojstvu kluba početi nastupati u prvoj futsal ligi FBiH.

Ova godina je za reprezentaciju bila odlična. Dobri rezultati su se sami nizali. Osvojili su Balkansko prvenstvo održano povodom Svjetskog dana zdravlja, odnosno turnir pod nazivom "Sport i dijabetes mogu zajedno" te Evropsko prvenstvo u konkurenciji 16 zemalja Evrope.

Od ove godine reprezentacija BiH će pod imenom DijaBiH nastupati kao ekipa u Prvoj futsal ligi Federacije BiH, gdje će im glavni konkurenti biti ekipe momaka koji nemaju sličnih zdravstvenih problema.

"Želimo pokazati da i sa sportistima koji nemaju dijabetes možemo biti ravnopravni i da možemo pobjeđivati", navode iz reprezentacije.

Miran Gvozdić je sa 14 godina na sistematskom pregledu otkrio kako ima dijabetes tipa 1. Međutim, kako se i prije ovog otkrića bavio sportom, odlučio je nastaviti. Danas je član ekipe reprezentacije BiH u futsalu za osobe oboljele od dijabetesa i ističe kako mu sport u velikoj mjeri pomaže u borbi sa dijabetesom.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Mi, kao reprezentacija BiH i osobe sa dijabetesom koje se aktivno i profesionalno bave sportom, pokušavamo pokazati svima, pogotovo djeci, kako se sa dijabetesom može normalno živjeti i baviti sportom", kaže Miran.

Savjetuje ljudima, i zdravim i bolesnim, da se pridržavaju određenog režima ishrane koji uključuje što manje slatke, masne i slane hrane.

Bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću preporučuje se ne samo oboljelim od dijabetesa, nego je i jedna od glavnih mjera prevencije ovog oboljenja. Da dijabetes ne može i ne treba predstavljati prepreku bavljenju sportom dokazuje i mlada reprezentacija BiH u futsalu ili malom nogometu u kojem svi igrači boluju od nekog tipa dijabetesa.

Ova ekipa nastoji razbiti predrasude kod ljudi da oboljeli od dijabetesa bilo kojeg tipa ne mogu da se bave sportom ni rekreativno, a kamoli profesionalno.

"Dijabetes nije prepreka. Najbolji primjer za to su naši dijabetičari koji postižu vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima, reprezentacija u malom nogometu je evropski prvak, osvajač bronzane medalje u balkanskom prvenstvu u taekwondo, karate reprezentativka BiH je dijabetičarka, kao i državni prvak u atletici koji je dijabetičar", navode iz ekipe.