sport
27

Upoznajte najzanimljivijeg učesnika Olimpijskih igara u Sočiju

Klix.ba
Hubertus Von Hohenlohe
Hubertus Von Hohenlohe
Hubertus Von Hohenlohe, 55-godišnji Meksikanac predstavljat će svoju zemlju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u skijanju.

Osim što je duboko ušao u šestu deceniju života, reklo bi se da kod meksičkog olimpijca nema ništa zanimljivo. Međutim, ako ga pobliže upoznamo, vidjet ćemo da će biti jedan od najzanimljivijih učesnika ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Naime, on je potomak njemačke kraljevske porodice, pop pjevač koji je objavio nekoliko albuma, fotograf koji iza sebe ima na desetine izložbi širom Amerike i veoma uspješan biznismen.

Za njega, Olimpijske igre u Sočiju bit će šeste u skijaškoj karijeri čime će se izjednačiti sa Marcom Buchelom, predstavnikom Lihtenštajna, koji je također svoju zemlju predstavljao šest puta u alpskom skijanju.

Debitovao je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, a nakon toga nastupio na još tri olimpijade. Onda je napravio 16-godišnju pauzu u svojoj karijeri da bi se na skijališta vratio na Olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine.

Osim ovoga, Von Hohenlohe će imati i više nego interesantno skijaško odijelo u stilu mariachija, tradicionalnog meksičkog pjevača.

Planirano je da nastupi 22. februara u slalomu kada će postati drugi najstariji olimpijac u historiji. Prvo mjesto još uvijek pripada Šveđaninu Augustu Kronlundu, koji je u curlingu 1924. godine osvojio srebrenu medalju. Tada je imao 58 godina.

Von Hohenlohe je u ranim '80-tim osnovao Olimpijski skijaški savez Meksika. Do sada nije imao zapaženije rezultate u svojoj skijaškoj karijeri. Najbolji su mu oni iz Sarajeva kada je bio 38. u spustu, 48. u veleslalomu i 26. u slalomu. Tada je nastupao kao Hubertus von Furstenberg - von Hohenlohe.