sport
107

Upoznajte Lizzy Hawker, ženu koja uvijek trči

Klix.ba
Britanka Lizzy Hawker kada ne trči na utrkama takmiči se sama sa sobom. Prije izvjesnog vremena učestvovala je u trci u Nepalu, savladala je teške prepreke i uspješno završila trku, a zatim otišla na aerodrom. No, zbog nevremena njen let za Katmandu je bio otkazan. Jednostavno se okrenula i počela trčati za Katmandu - 320 kilometara.

Bez navijača, suparnika ili nagrade 36-godišnja Britanka je trčala i trčala. Željela je oboriti sopstveni rekord - 76 sati i 36 minuta trčanja. Naime, trčanje do Katmandua od baze na Mount Everestu je bilo njeno takmičenje sa samom sobom.

"Trudila sam se da se koncentrišem na trčanje, doslovno trenutak za trenutkom", kazala je Hawker za New York Post.

Na putu ka Katmanduu pridružili su joj se prijatelji koji su je pratili kombijem.

"Trčala je tri dana, a spavala je svega četiri i po sata i nikada duže od 50 minuta", kazao je Roger Henke, koji je bio jedan od njenih pratilaca.

Britanka je uspjela pobijediti u borbi sa samom sobom i na svoje odredište je stigla za 71 sat i 25 minuta.

Inače, ona je poznata kao ultratrkačica, žena koja uvijek želi više, bolje i brže. Ona je 2012. godine za četiri sedmice osvojila nekoliko nagrada. Pobijedila je u jednoj od najtežih utrka Ultra-Trail du Mont-Blanc, uspješno je istrčala 100 i više kilometara u Coloradu i postavila rekord u utrci žena u Grčkoj.

Inače, pet puta je pobjeđivala na utrci Ultra-Trail du Mont-Blanc, takmičenju za žene, a osvojila je i najmanje 35 drugih utrka. Postavila je brojne rekorde i neprestano iskušava svoje mogućnosti.

Učestvuje u brojnim takmičenjima u kojima nema novčanih nagrada jer, kako tvrdi, nju usrećuje trčanje i ne radi to zbog medalja ili novca.

A, trčanjem se počela baviti slučajno. Bilo je to 2005. kada je s prijateljima kampovala u Francuskoj u blizini Chamonixa, gdje se održava utrka Ultra-Trail du Mont-Blanc. Odlučila je da se prijavi na takmičenje.

"Trčala sam svaki dan i znala sam da sam izdržljiva, no nisam previše nade polagala u sebe", kazala je, istaknuvši da je sve shvatala kao avanturu i mogućnost da trčeći upozna Mont-Blanc.

Nije ni slutila da će postati prva žena koja je tu rutu istrčala za 26 sati i 53 minute. Od tada do danas ona koristi svaku priliku da trči.

"Kada se izlažete ekstremnim izazovima spoznajete sebe. Trčanje je kretanje koje uživam i koje volim. Svi tragamo za onim što nas ispunjava, tražimo izazov, bilo da je to trčanje, izražavanje kroz muziku, pisanje ili podizanje porodice", kazala je Hawker koja se smatra jednom od najizdržljivijih žena na svijetu.