sport
0

Upitan nastup Blanke Vlašić na OI u Londonu

FENA
Blanka Vlašić (Foto: Arhiv/AFP)
Blanka Vlašić (Foto: Arhiv/AFP)
Najbolja hrvatska portašica Blanka Vlašić najavila je u utorak na konferenciji za novinare mogućnost da zbog poteškoća s ranom na nedavno operiranoj lijevoj skočnoj nozi otkaže nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, a konačnu odluku o otkazivanju donijet će naknadno.

"Ono što dolazi u pitanje jeste ova sezona i nastup na Olimpijskim igrama. Na žalost moram biti realna, jer najlakše je zabiti glavu u pijesak, a to ne želim", rekla je Vlašić i naglasila je kako bi u ovom trenutku za nju Olimpijske igre bile bonus, javila je Hina.

"Dobro poznajem svoje tijelo, kad dođe vrijeme za polazak na Igre znat ću jesam li spremna", dodala je.

Na novinarski upit kada je odredila krajnji rok za odluku o svom sudjelovanju na OI u Londonu kazala kako je to "dan prije polaska na put".

"Odlučila sam kontrolirati štetu na najbolji mogući način jer je moj najvažnij cilj vratiti se skakanju zdrava. Ne osjećam da je vrijeme za mirovinu jer sam tek na pola puta, a Bog mi je poslao neke kušnje i nadam se da ću ih riješiti. Ne želim nekim nepromišljenostima kompromitirati nastavak karijere jer još u sportu imam što za reći", poručila je dvostruka svjetska prvakinja.

Govoreći o poteškoćama s kojim se suočila nakon atroskopskog zahvata obavljenog krajem siječnja ove godine u Švedskoj, Vlašić je rekla da je zbog bolova u rani nedavno otišla ponovno liječnicima u Švedsku koji su joj ustanovili infekciju te je stavili na antibiotike, kako je rekla, širokog spektra, koje troši već deset dana, a po preporuci liječnika trošit će ih najmanje dva tjedna.

"Liječnik u Švedskoj nije uspio pronaći o kojoj se bakteriji radi, što je bilo dobro jer to nije bila neka smrtonosna bakterija, ali sam zbog bolova ostala nekoliko dana na oporavku u Švedskoj kada sam i odbacila štake", kazala je Vlašić i podsjetila da joj je u Švedskoj obavljena magnetna kontrola ahilove tetive i zgloba te je ustanovljeno da su u odličnom stanju i da joj buduća karijera ne dolazi u pitanje.

Objasnila je da je atroskopski zahvat krajem siječnja ove godine bio, zapravo, 'dvije operacije u jednoj', jer se morala najprije odstraniti kost iz ahilove tetive, a zatim napraviti rekonstrukcija cijelog zgloba.

"Ja sam dobila novi zglob i morala sam se navikavati na njega te koristiti nove uloške jer mi se promijenio otisak stopala. Nakon operacije sam osjećala bolove, ali to su bili 'zdravi bolovi' još neojačane ahilove tetive, slabih mišića i nestabilnosti zgloba. U vrijeme bazičnih treninga šav je počeo buktati i u jednom trenutku užasno me je boljelo te sam pod lokalnom anestezijom morala vaditi nešto što je ostalo iza operacije. Morala sam uzeti deset prisilno slobodnih dana, a to je bila još jedna prepreka u zacrtanom trenažnom postupku", kazala je 29-godišnja Splićanka.

Nakon toga je otišla u London kod dr. Đurovića gdje je provela sedam dana, a pri povratku u Split, misleći da je sve u redu, pristupila je laganim treninzima, odnosno 'malom skakanju' ali se od trenja tenisica ponovno otvorila rana i počeli su novi bolovi. "Po prvi puta nakon operacije, tada sam zbog bolova morala uzeti štake te sam se javila liječnicima u Švedskoj koji su me pozvali i ustanovili infekciju od koje se još oporavljam", kazala je Vlašić, opisujući kronologiju svoje bolesti koja je dovela u pitanje njezin nastup na olimpijskim igrama u Londonu.