London
0

Upitan budžet za Olimpijadu zbog kreditne krize

FENA
Zvaničnici zaduženi za pripremu Olimpijskih igara 2012. u Londonu morat će da preispitaju svoj budžet jer je zbog globalne kreditne krize "presušilo" finansiranje iz privatnih izvora mada je uspjeh britanskih sportista u Pekingu doprinio povećanju tog budžeta.

Britanska vlada očekuje da oko sedam milijardi funti (12,4 milijarde dolara) iz privatnog sektora bude usmjereno u pripremu sljedećih Olimpijskih igara i obnovu područja oko Stratforda, istočno od britanske prijestonice.

Rastu, međutim, strahovanja da neće biti dovoljno gotovine s obzirom na to da su banke širom svijeta obustavile davanje kredita i da će poreski obveznici morati da priskoče u pomoć.

Olimpijsko selo, vrijedno milijardu funti, u kome treba da se smjesti 17.000 sportista, predstavljat će najveću glavobolju jer australijska kompanija "Lend liz" (Lease), koja predvodi realizaciju tog projekta, navodno ima teškoća u obezbjeđivanju novca.

U ljetošnjoj studiji britanske vlade upozoreno je da je sporazum s tom kompanijom, koja se nadala da će dio investicija vratiti prodajom stanova iz Olimpijskog sela poslije igara "znatno pogođen velikim slabljenjem finansijskog sektora i tržišta nekretnina od početka ove godine".

"Na početku smo očekivali da ćemo za izgradnju Olimpijskog sela i medija centra dobiti prilično veliku sumu iz privatnog sektora", ukazao je direktor Uprave za pripremu Olimpijade (ODA) Džon Armit.

"Posljedica onog što se dešava na tržištima je otežano finansiranje. Ako i ima novca na raspolaganju, on je raspoloživ pod nepovoljnim uslovima", ocijenio je on.

ODA, odgovorna za infrastrukturu Olimpijskih igara 2012. u Londonu, planirala je da u Olimpijsko selo i medija centar uloži 500 miliona funti, dok bi ostatak obezbijedio privatni sektor.

Sad će, međutim, taj odnos vjerovatno morati da bude izmijenjen i dodatan novac obezbijeđen iz rezervnog fonda od dvije milijarde funti.

Armit je naglasio da ukupan budžet za Olimpijadu od 9,3 milijarde funti, čiju će većinu platiti poreski obveznici, neće biti povećan.

Radovi na izgradnji Olimpijskog sela već su počeli, a vlada insistira na tome da bilo kakva budžetska reorganizacija ne omete rokove izgradnje.

Realizacija ostalih projekata zasad takođe teče po planu, poput izgradnje trgovinskog kompleksa u Stratfordu vrijednog 1,45 milijardi funti, za koji je predviđeno da bude "kapija" za Olimpijadu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog također je optimista i ističe da "posljednji izvještaji govore da će zaduženi za izgradnju olimpijskog kompleksa uspjeti da obezbijede dovoljno novca".