Peking
0

Upaljena baklja za Paraolimpijske igre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U pekinškom "Nebeskom hramu" danas je upaljena baklja za Paraolimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 6. do 17. septembra.

Paraolimpijsku baklju će u sljedećih deset dana kroz 11 kineskih regija nositi 850 ljudi. Paraolimpijski plamen upalio je kineski premijer Wen Jiabao.

Na ceremoniji je govorio i najpoznatiji kineski invalid Deng Pufang (64), sin pokojnog Deng Xiaopinga, koji je pokrenuo gospodarske reforme zahvaljujući kojima je Kina doživjela neviđeni razvoj u svojoj novijoj povijesti. Deng Pufang je danas predsjednik Kineske udruge osoba sa invaliditetom, javila je Hina .

Za vrijeme "Kulturne revolucije" (1966-1976) Deng Xiaoping i njegova obitelj našli su se na meti Mao Zedongovih jurišnika koji su ih optuživali za pokušaj obnove kapitalizma. Crvena garda zatočila je 1968. Deng Pufanga u zgradi Pekinškog sveučilišta, gdje je bio mučen. Suočen sa neizdrživom torturom Deng Pufang si je pokušao oduzeti život skočivši s trećeg kata kroz prozor, dok drugi izvori navode da je bačen s trećeg kata. Iako je preživio pad, završio je u invalidskim kolicima.

Nakon smrti Mao Zedonga 1976. godine Deng Xiaoping je uz pomoć svojih istomišljenika uspio prevladati u Komunističkoj partiji Kine, te je otvorio put gospodarskim reformama. Iako nikad nije službeno bio na čelu države ili vlade, praktično je bio vođa Kine od 1978. pa sve do ranih 90-ih. Umro je 1997. u dobi od 93 godine.

Na ceremoniji paljenja paraolimpijskog plamena bio je i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Philip Craven.

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu sudjelovat će oko četiri hiljade sportaša sa invaliditetom.

Organizatori su objavili da su sve ulaznice za natjecanja u "Ptičjem gnijezdu" i "Vodenoj kocki" rasprodane, dok će oko 350 hiljade pripadnika tzv. organiziranih navijačkih skupina biti zaduženo za dobru atmosferu na ostalim, manje atraktivnim borilištima.