sport
11

Preminuo Ken Norton, bokserska legenda

Klix.ba
Ken Norton
Ken Norton
Bivši američki prvak u boksu u teškoj kategoriji Ken Norton, koji je pobijedio i slavnoga Muhammeda Alija, preminuo je u dobi od 70 godina.

Norton, koji je bio lošeg zdravlja, nakon niza udara, preminuo je u centru za njegu u Las Vegasu, Nevada. Norton je slomio vilicu Aliju u njihovom prvom okršaju u San Diegu 1973. godine, te na kraju izašao kao pobjednik. U njihovom posljednjem meču septembra 1976. godine, na stadionu popularnih Yankeeja u New Yorku, Ali je pobijedio nakon kontroverzne odluke sudija i time zadržao titulu u teškoj kategoriji.

"Siguran sam da je sada u raju sa svim velikim borcima. Volio bih čuti o čemu sada pričaju", rekao je bivši Alijev menadžer Gene Kilroy, piše AP.

Norton je počeo boksati za vrijeme svog boravka u američkoj vojsci, a okrenuo se profesionalnoj karijeri nedugo nakon što je napustio vojsku 1967. godine.

Osvojio je titulu u teškoj kategoriji 1977. godine, ali ju je izgubio sljedeće godine u meču protiv Larryja Holmesa. Po završetku karijere Norton se pojavio u nekoliko filmova, a radio je i kao komentator bokserskih mečeva.