sport
0

Umjesto Svjetske antidoping agencije, MOK formira novu instituciju

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska antidoping agencija mogla bi da izgubi uticaj i potpuno nestane u sadašnjem obliku, navodi britanski Guardian.

Agencija strahuje da će Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučiti da je zamijeni nekom drugom strukturom i da je tako kazni zbog apela da se svim ruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Riju.

U jednom od analitičkih centara Agencije održana je otvorena diskusija na temu planova Međunarodnog olimpijskog odbora o osnivanju odjeljenja za profesionalnu etiku.

To odjeljenje moglo bi da preuzme na sebe dio dosadašnjih ovlaštenja Svjetske antidoping agencije.

Pretpostavlja se da bi odjeljenje za profesionalnu etiku, ako bude formirano, moglo da obavlja zadatke koji se tiču borbe protiv korupcije, da istražuje namještene utakmice i primjenu zabranjenih preparata.

Sličnu ideju iznio je i član olimpijskog odbora iz Argentine Gerardo Werthein, koji smatra da je Svjetska antidoping agencija "obmanula sportski pokret".

On kritikuje Agenciju zbog "očiglednog pokušaja da na druge prebaci odgovornost za ozbiljne probleme cijelog sistema".

Prema njegovoj ocjeni, Agencija nije uspjela da na vrijeme ispuni svoje obaveze, što znači da MOK treba da razmisli o organizaciji koja bi mogla zamijeni Svjetsku antidoping agenciju.

"Nismo dobili adekvatan odgovor na pitanje zašto Agencija nije ranije reagovala na situaciju u Rusiji, ako je od najmanje 2010. godine znala za problem sa dopingom. I ne samo to, već je agencija više puta potvrdila da Nacionalna antidoping agencija Rusije zadovoljava sve zahtjeve i više puta je produžila akreditaciju moskovske antidoping laboratorije uoči Olimpijade u Sočiju", napominje Werthein.

MOK