Berin Balijagić, Ultimate Fighter
0

FOTO+VIDEO / "Ulazak u UFC je moj san i učinit ću sve da ga ostvarim"

Razgovarao: Edin Isanović
Berin Balijagić
Jedan od najkvalitetnijih bh. boraca u Ultimate Fightu, bez ikakve dvojbe, je Berin Balijagić (21). Iako je karijeru počeo graditi kao bokser, relevantni stručnjaci su ga tretirali kao velikog talenta temeljem viđenog u borbama. Preporučili su mu da se posveti Ultimate Fightu sportu. Danas tvrde da ga čeka spektakularna karijera.

Balijagić je za Sarajevo-x.com ispričao kako je potekla cijela priča:

"Karijeru sam počeo u bokserskom klubu 'Zlatni ljiljani' u Sarajevu. Kao dijete sam se takmičio u amaterskoj konkurenciji. Kasnije sam mnogo posmatrao Ulitimate Fihgt i počeo sam se raspitivati gdje bih mogao trenirati. Nakon toga upoznao sam trenera Edina Zrnu i počeo raditi s njim. Sjećam se da mi je saopćio kako u meni vidi veliki potencijal, ali da me čeka puno teških ispita. Brzo sam usavršio mnoge tehnike, posebno borbu na podu."

BH. borac je napomenuo da mu je veliku pomoć pružio Jasmin Poturović.

"On je trener brazilske jiu – jitse. Mukotrpno radi sa mnom i dobro me spremi za svaki meč. Recimo, sa devetnaest godina sam izašao na prvu borbu. Zanimljivo, to je bilo na jednom od najjačih turnira na Starom kontinentu - Milenuim Fighting Challenge. Strahovito je važno startati pobjedom, a ja sam uspio. Poslije sam upisao još nekoliko trijumfa. Uvijek težim da borbu završim sa uzdignutim rukama. No, to podrazumijeva kontrolirani rizik."

Okrio je Balijagić i još jednu zanimljivost.

"Nakon niza pobjeda počeo sam izlaziti na grappling turnire. Naime, to je spoj hrvanja i brazilske jiu-jitse. U nekoliko navrata sam osvajao prvo mjesto. Najdraži meč bio je protiv Josifa Al Saida. Osim toga, ta borba je proglašena za najbolji meč decenije na ovim prostorima. Pamtim i trijumf u okršaju sa Brazilcem - Juniorom Santiagom. Sa posebnim emocijama se sjećam ovih dvoboja", prisjetio se mladi borac u Ultimate Fightu.

Balijagić je istakao da na svakom treningu daje sve od sebe i vježba do krajnjih granica svojih mogućnosti.

"Izuzetno sam posvećen svom poslu. Svaki dan treniram dva puta. Ujutro i navečer, u paklenom ritmu. Osnovno je da se pristupa profesionalno, jer bez toga nema uspjeha. Učinit ću sve da nastavim tim putem. Ja sam član austrijskog kluba Thaikibo koji radi pod dirigentskom palicom Jure Akrapovića. Oni su me tretirali kao velikog talenta. Pozvali su me da se borim za njih. Krajem marta putujem podno Alpa na pripreme za meč u poluteškoj kategoriji koji je planiran za 25. maj ove godine. Još nisam saznao ime protivnika, ali je sigurno da će to biti jedan od najboljih boraca u Evropi."

Apostrofirao je da ovaj meč "mora" završiti uzdignutih ruku.

"Želim pobjedu i tako ću se ponašati. Svjestan sam da neće biti lako. Svaki suparnik zaslužuje respekt. No, pobjeda je riječ koja se jedino upotrebljava. To mi otvara vrata za ulazak u najjaču organizaciju na svijetu Ultimate Fighting Championship, a to je moj životni san. Kako god da se završi ova borba ona će odrediti dalji tok moje karijere. U velikoj sam formi i to me silno motiviše. Moj veliki prijatelj Tomislav Spahović istoga dana ima važan meč", završio je naš sagovornik.