sport
0

Ukrajina zbog krize odustala od kandidature za ZOI 2022.

Totalsport
Teška politička i ekonomska situacija u Ukrajini sve više utječe i na sportska pitanja. Nakon što je zemlja ostala bez domaćinstva Eurobasketa 2015., povukla je kandidaturu i za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Poslije razgovora između predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomasa Bacha, ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka i predsjednika Ukrajinskog olimpijskog odbora Sergeja Bubke, odlučeno je da Lviv povuče kandidaturu za organizaciju ZOI 2022. godine, te se umjesto toga koncentrira na dobivanje domaćinstva četiri godine kasnije. Posljedica je to trenutne nesigurne situacije u zemlji i stalne prijetnje izbijanja rata, kao i lošeg finansijskog stanja.

"Preliminarna procjena naše radne skupine pokazala je da kandidatura Lavova ima veliki potencijal za budućnost. U razgovorima s Jacenjukom i Bubkom zaključili smo da bi bilo jako teško nastaviti s kandidacijskim procesom za 2022. godinu s obzirom na trenutne okolnosti, ali i da bi buduća kandidatura imala smisla", izjavio je Bach.