sport
0

Ugovor o saradnji atletskih saveza BiH i Francuske

FENA
Predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Osman Puškar i predsjednik Francuske atletske federacije Bernard Amsalam potpisali su danas u Sarajevu četverogodišnji ugovor o saradnji.

Puškar je kazao da će ugovor biti od izuzetnog značaja za bh. atletiku jer će podstaći saradnju Francuske i BiH u više sportskih disciplina. Programom su predviđene razmjene atletičara i sportskih programa, učešće na takmičenjima i gostovanja, tako da će se bh. atletičari ubuduće takmičiti na brojnim sportskim manifestacijama u Francuskoj.

''Francuska je do sada ugovore potpisivala samo s frankofonskim zemljama, ali se Francuski atletski savez odlučio približiti evropskim zemljama koje nemaju dovoljno razvijene atletske programe'', rekao je Amsalem.

Francuzi su prije BiH slične ugovore potpisali s Armenijom i Gruzijom. Amsalem je dodao da su ugovori potpisani radi jačanja evropske atletike, koja u posljednje vrijeme posustaje na svjetskoj sceni.

Potpisivanju ovog akta, koji je od izuzetnog značaja za razvoj atletskog sporta u BiH, pored predsjednika Amsalema prisustvovali su i generalni i tehnički direktori Francuskog atletskog saveza Jean Gracia i Ghani Yalouz, te ambasador Francuske u BiH Roland Gilles koji je imao ulogu posrednika potpisivanja ugovora.