sport
0

UEFA uvodi tehnološku pomoć sucima

NINA
UEFA je uzela u razmatranje prijedlog da se ubuduće sucima dopusti da sporne situacije razriješe uz pomoć savremene tehnologije.

Odgovarajući predsjedniku Nogometne federacije Italije Franku Cararu, koji je tražio da se sucima dopusti da pregledaju usporenu snimku spornih situacija, čelnici UEFA-e su naveli da se sa Svjetskom nogometnom federacijom već razmatra takva mogućnost.

Prema riječima predsjednika Izvršnog odbora UEFA Larsa Kristera Olssona, za sada se vodi samo načelna rasprava i još nije razgovarano o tome koja vrsta pomoći bi bila dopuštena sucima.

"U ovom trenutku svi se slažemo da je preduslov za bilo kakvu pomoć sucima da ta tehnologija ne prekida normalan tok igre. Ukoliko tako nešto bude usvojeno, sudac bi morao imati mogućnost da donese ispravnu odluku trenutno, a nikako ne bi dolazilo u obzir da se utakmica prekida. Mislim da bi moglo razgovarati o tehnologiji koja bi sucu omogućila da odluci je li lopta prešla gol liniju, na primjer", rekao je Olsson.

On je, istodobno, izrazio sumnju da bi bilo koja tehnologija mogla biti uspješna kada je riječ o pozicijama offsidea.

"Mislim da bi bilo jako teško da tehnologija tu bude od pomoći jer i ovako imamo mnogo različitih mišljenja kako tumačiti pravilo offsidea. Pitanje je, na primjer, bi li mašina trebala mjeriti kopačku igrača, ili možda njegov dres. Iz TV snimaka smo se bezbroj puta uvjerili da čak ni kamera ne daje pravu sliku jer imamo različite rezultate u zavisnosti od ugla snimanja", rekao je Olsson.