sport
0

U subotu počinje 42. šahovski turnir "Bosna 2012."

FENA
U organizaciji Šahovskog kluba Bosna u subotu u Sarajevu, u hotelu "Saraj" u 16 sati počinje 42. međunarodni šahovski turnir "Bosna 2012".

Turnir će otvoriti Nusret Čaušević, predsjednik ŠK "Bosna", i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

Na turnir vrijedan 20.000 eura prijavilo se 52-oje šahista i šahistkinja iz 13 zemalja, od kojih je 17 velemajstora. Za titulu najboljeg natjecat će se igrači na A i B-turniru. Igrat će se po FIDE pravilima, devet kola po švajcarskom sistemu. Poteze na prvih 15 ploča bit će moguće pratiti putem interneta, na zvaničnoj stranici organizatora www.skbosna.ba, saopćeno je iz kluba.

"Kao organizatori spremni smo za još jedan tradicionalni turnir kojim vjerujemo da ćemo doprinijeti popularizaciji šaha i kod mladih ljudi, za koje smo tokom turnira pripremili simultanke s velemajstorima", istakao je Harun Jašarević, direktor turnira.

On je podsjetio da se u nagradnom fondu posebno vodilo računa o šahistkinjama da bi se ova vještina posebno popularizirala među ženama te najavio učešće velemajstorica Lele Javakhishvili iz Gruzije i Adriane Nikolove iz Bugarske.

Od bh. šahista najviše se očekuje od velemajstora Borkija Predojevića, kojem je ovo prvi turnir ove godine.

Turnir bit će održan pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH te supokroviteljstvom Grada Sarajeva i Vijeća ministara BiH.

Početak turnira je u subotu u 16 sati.