sport
0

U Sarajevu sutra počinje međunarodni turnir "STENS Open 2013"

FENA
Drugi međunarodni turnir Grada Sarajeva u stonom tenisu ''STENS Open 2013" bit će održan 22. i 23. juna u dvorani "Ramiz Salčin", najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Organizatori su potvrdili da su prijave za učešće na turniru pristigle iz svih susjednih država, te iz Njemačke i Švedske, a dolazak je najavio i ministar sporta Kine s ekipom od 64 člana.

Prvog dana manifestacije nastupit će subkadeti/subkadetkinje, mlađi kadeti/mlađe kadetkinje, kadeti/kadetkinje i juniori/juniorke, a narednog seniori/seniorke i veterani/veteranke.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić rekao je da Sarajlije dobro znaju kakav je bio značaj prvog STENS-a (Svjetskog prvenstva u stonom tenisu), čija se 40. godišnjica obilježava predstojećim turnirom, ističući da mu je čast biti počasni pokrovitelj manifestacije, pogotovo ako se zna da su pokrovitelji STENS-a 1973. bili Josip Broz Tito i Džemal Bijedić.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Gradimir Gojer naglasio je da je Sarajevo organizacijom STENS-a 1973. postalo privlačno mjesto za velike sportske manifestacije, te da je STENS bio svojevrsni prolog za Zimske olimpijske igre 1984.

On je podsjetio da je prvi STENS okupio predstavnike 64 zemlje, što je tada bio rekordan broj na Svjetskom prvenstvu u stonom tenisu, te dodao da je odziv na sutrašnji turnir daleko veći nego što se očekivalo.

Gojer je apelovao na vlasti Kantona Sarajevo i Stranku demokratske akcije (SDA) da smijene Hajriza Bećirevića s mjesta direktora Centra Skenderija, jer je on, suprotstavljajući se cjelokupnoj sportskoj javnosti, uništio svaku šansu za održavanje STENS-a 2013. u Skenderiji - koja je otvorena istog dana kada i STENS 1973. koji je u njoj održan.

Na turniru se očekuje učešće oko 300 takmičara, kao i dolazak legende ovog stonog tenisa Dragutina Šurbeka.