sport
41

U Sarajevu otvoren Međunarodni turnir u tavli

FENA
Prvi međunarodni Backgammon turnir otvoren je danas u Sarajevu u organizaciji Tavla saveza Bosne i Hercegovine i Evropskog Backgammon saveza.

"Tokom dva dana očekujemo oko 120 igrača iz pet evropskih zemalja: Turske, Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije. Kvalifikacije se odigravaju danas u hotelu Saraj, koje će biti nastavljene i sutra, kada ćemo na finalu u Vijećnici proglasiti prvog pobjednika turnira u tavli", izjavio je za Fenu Mehmedalija Sijarić, predsjednik Skupštine Tavla saveza BiH.

U BiH, koja se prošle godine udružila u Evropsku asocijaciju, registrovano je 13 tavla klubova i to u Sarajevu, Fojnici, Zenici, Konjicu, Jablanici, Bihaću, Orašju, Donjem Vakufu, Mostaru, Trebinju, Travniku, Bosankoj Krupi i Brčkom.

"Ovim sportom uglavnom se bavio puk, a kasnije se u Evropi igrao na dvorovima, te je populariziran kao 'backgammon'. Danas se igra od Japana do Argentine, od Južne Afrike do Kanade", podsjetio je Sijarić, dodajući da se pravila igre praktično nisu mijenjala 6.000 godina, koliko je i star backgammon.

Ovo će ujedno biti i prvi turnir uopšte koji će se odvijati u skladu sa pravilima Evropske tavla/backgemon federacije (EUBGF), a sistem takmičenja koji bude ustanovljen koristiti će se za naredne turnire Evropske federacije.

Međunarodni turnir u tavli istovremeno je i prilika za bosanskohercegovačke, kao i strane igrače da osvoje prve bodove za rejting listu EUBGF-a.

Prenos prve tavle moguće je uživo pratiti od 11 sati putem internetske stranice www.vratnik.tavla.ba.