sport
0

U Sarajevu održana ulična utrka "Vivicitta"

FENA
Tradicionalna ulična utrka međunarodnog značaja “Vivicitta 2004.” u nedjelju je 12. put održana u Sarajevu.

U utrci je učestvovalo više od 600 učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, građana i pripadnika međunarodnih organizacija, koji su po kišovitom vremenu trčali rekreativnu dionicu u dužini četiri km (jedan krug), dok su u službenoj utrci dužine 12 km (tri kruga) nastupili aktivni atletičari i atletičarke iz svih krajeva BiH te iz SGC.

Start i cilj kružne utrke bio je kod bivše Robne kuće "Sarajka", a dionica je vodila ulicama Musala, zatim Obalom do slovenske ambasade, te ulicama Mula Mustafe Bašeskije i Titovom do cilja.

U konkurenciji atletičara treći put zaredom na dionici 12 km najbrži je bio član Atletskog kluba Zenica Senaid Hasić. Drugo i treće mjesto su osvojili atletičari iz SCG - Dejan Bogićević iz Jagodine i Sreten Ninković iz Beograda.

Kod žena prvo mjesto osvojila je Dijana Kovačević iz Prnjavora, druga je bila Jasmina Delić iz Tuzle, a treća Milanka Đurić iz Prnjavora. Prvo i drugo mjesto u kategoriji rekreativaca (četiri km) pripalo je braći Smajlović, Nuriji i Nusretu, dok je treći bio najstariji takmičar 79 -godišnji Mijo Josipović.

U kategoriji rekreativki pobijedila je Borbala Homolja, ispred Rozalije Molnar, dok su u konkurenciji pripadnika međunarodnih organizacija najbrži bili Tute Heiko i Achim Standermajer, iz njemačkog kontingenta SFOR-a.

Zlatne medalje još su osvojili: Đorđe Ješić i Jovana Purković (osnovne škole), Almedina Tupajić i Muhamed Fitović (srednje škole) i Meho Brkić i Sabina Mujkić (studenti).

Tehnički organizator utrke bio je Sportski savez Kantona Sarajevo, a generalni organizator italijanska "Unija sport za sve" (Unione Italiana Sport per tutti -UISP). Ova utrka održava se već 23 godine u gradovima širom svijeta. Ovogodišnja "Vivicitta" će se pored Sarajeva održati u još 90 gradova na tri kontineta.