sport
207

U Sarajevu održan Giro Drag Race: Najbrži biciklisti trkali se na Vilsonovom šetalištu

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vilsonovo šetalište u Sarajevu danas je bilo poligon za utrkivanje biciklista u premijernom, odnosno prvom rekreativnom događaju Giro Drag Race koji je okupio 32 biciklista.

Giro Drag Race je utrka ubrzanja a organizirana je od strane Udruženja građana Giro di Sarajevo. Biciklisti se takmiče jedan protiv drugog na dužini od 60 metara, a pobjednik prolazi dalje i sve tako dok se ne dođe do finalnog pobjednika.

A danas je najbrži bio Tarik Hadžić, drugo mjesto zauzeo je Edvin Ikanović, dok je treći bio Kamer Kolar. Trojica prvoplasiranih su dobili medalje te vrijedne poklone “Ciklo Centra”, a za sve učesnike osigurani su poklon paketi “NovaVita”.

Ovakva utrka do sada je održana samo u Sjedinjenim Američkim Državama a činjenica da rade nešto inovativno bila je dodatni izazov članovima Udruženja Giro di Sarajevo.

Prošle godine održano je pretpremijerno izdanje u Sarajevo, dok se ove godine i zvanično krenulo s realizacijom Giro Drag Racea. Cilj je da ovakva utrka bude redovna svake godine a iz Giro di Sarajeva najavljuju da je to realno očekivati jer postoji veliki interes.

"Ima dosta osoba koje voze bicikla i koji se vole trkati. No, uvijek postoji problem koji im se ispriječi jer ili nisu registrirani ili nemaju prave takmace. Ali ova utrka bila je potpuno otvorenog karaktera, ko god ima bicikl, kacigu i najmanje 16 godina mogao je doći i testirati se koliko je brz. Ova trka nije nigdje registrirana tako da je ovo i takmičenje i neka vrsta zabave", pojasnio je za Klix.ba Nisad Selimović, predsjednik Udruženja građana Giro di Sarajevo.

Pored Giro di Bambino i Giro di Sarajevo iz Udruženja građana Giro di Sarajevo kažu da bi ovo mogao postati njihov treći prepoznatljivi događaj koji organiziraju svake godine. Postoji mogućnost da Giro Drag Race sljedeće godine, zbog vrućina, ne bude u augustu, ali je plan da se nešto ovakvo definitivno ponovi.

Svaki projekt koji Giro radi usmjeren je ka boljitku biciklista Sarajeva, i ništa drugačije nije ni sa Drag Raceom.

"Giro di Sarajevo već sedam godina ulaže ogromne napore kako bi se okolnosti za bavljenje biciklizmom u našem glavnom gradu promijenili nabolje. Primarni cilj svih događaja u našoj organizaciji jeste da skrenemo pažnju vlastima na probleme s kojima se biciklisti suočavaju te da promovišemo biciklizam”, dodaje Selimović.