Sportske igre mladih
1

U Sarajevo stižu regionalni pobjednici

Sarajevo-x.com
Sportske igre mladih od 17. do 21. avgusta ugostit će u Sarajevu na finalu sve pobjednike regionalnih takmičenja.

Ovo najveće besplatno amatersko takmičenje za učenike i učenice osnovnih škola, nakon regionalnih takmičenja u 10 bosanskohercegovačkih gradova, dobilo je pobjednike u 10 sportova, u dvije kategorije: 1996. godište i mlađe i 2000. godište i mlađe, te u dvije konkurencije: mušku i žensku.

Ukupan broj finalista koji će u Sarajevo stići u dvije smjene je 960 dječaka i djevojčica iz 23 bh. grada. Svi učesnici bit će smješteni u Studentskom domu u Nedžarićima a takmičenja će se održati u sportskoj dvorani gimnazije Dobrinja.

Pored sportskog dijela programa, zahvaljujući Javnom komunalnom preduzeću GRAS mališani će na raspolaganju imati i svoj tramvaj, kojim će se prevoziti do starog dijela grada Sarajeva gdje je planirana šetnja gradom i obilazak znamenitosti. Počasni pokrovitelj Sportskih igara mladih je grad Sarajevo.

"Zahvaljujući podršci koju smo dobili od strane Vlade Federacije BiH i gospodina premijera Nermina Nikšića, te od Vlade Kantona Sarajevo i gospodina premijera Fikreta Musića, iskreno se nadamo da će se svi mališani lijepo provesti u Sarajevu, te da će i takmičenja proteći u fer, korektnim i kvalitetnim utakmicama i mečevima", kazao je Haris Deliahmetović, predsjednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih.

Putovanje i takmičenje učesnika prvih bh. Sportskih igara mladih neće biti završeno ni nakon finala. Naime, pobjednici u Sarajevu, odnosno najbolji timovi i pojedinci iz BiH, drugom polovinom avgusta odlaze na međunarodno takmičenje u Split, na kojem je učestvovati djeca iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.