sport
329

U polumaratonu slavili Nagy i Jevtić, a Fun Run istrčao i šestogodišnji Sanjin Trbonja

Klix.ba
Slađana Perunović i Olivera Jevtić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mađar Tamas Nagy sa rekordnim vremenom 1:06:38 pobjednik je 9. Coca-Cola Sarajevo polumaratona, dok je u ženskoj konkurenciji titulu pobjednice od prošle godine odbranila Srbijanka Olivera Jevtić sa vremenom 1:14:30.

Osman Junuzović i Rahima Zukić iz Bosne i Hercegovine pobjednici su Novo Nordisk Fun Run utrke od četiri kilometra.

Među rekordnih 1.500 učesnika i učesnica iz 32 zemlje, od kojih je skoro 1.000 bilo registrovanih za polumaraton, Mađar Nagy se nakon dvije godine vratio na pobjedničko mjesto dok su iza njega ostali Darko Živanović iz Srbije (1:07:43) i Drago Paripović iz Hrvatske (1:13:46).

U ženskoj konkurenciji iza Jevtićeve su kroz cilj prošle Slađana Perunović iz Crne Gore (1:14:37) i Mađarica Szabo Tunde sa vremenom 1:19:21.

"Uprkos kiši polumaraton je postao događaj koji raduje ne samo trkače i trkačice nego i naše sugrađane i sugrađanke i to nam je velika čast. Hvala na nesebičnoj podršci sponzorima, volonterima, prijateljima i naravno svima koji su učestvovali, posebno polaznicima i polaznicama Škole trčanja 'Klix' i čestitam svima koji su danas istrčali svoj prvi polumaraton nakon višemjesečnih priprema", istakao je direktor Udruženja Marathon Erol Mujanović, posebno se zahvalivši i svim službama bez kojih organizacija ne bi bila moguća.

U okviru Novo Nordisk Fun Run utrke od četiri kilometra, među 550 takmičara i takmičarki, prošlogodišnji pobjednik Junuzović ove godine je pobijedio sa boljim vremenom 10:06:10, dok je ponovo drugoplasirani Srbijanac Saša Stolić sa zaostatkom od samo 70 stotih dijelova sekunde (10:06:80). Treće mjesto osvojio je domaći takmičar Stefan Ćuk (10:11).

U ženskoj konkurenciji bh. takmičarke su dominirale. Zukićeva je bila najbrža sa vremenom 11:54:06 dok je drugo vrijeme ove godine ostvarila Katarina Lemez (12:34), koja je popravila prošlogodišnji trećeplasirani rezultat, te Milana Šekara kojoj je vrijeme 14:36 bilo dovoljno za treće mjesto.

"Porast broja učesnika i učesnica Novo Nordisk Fun Run utrke dokaz je da smo svojim upornim radom motivirali i inspirisali druge da vode zdrav, sportski način života i tako brinući o sebi učestvuju u sportskom događaju koji uvijek ima i humanitarni karakter, ali i promovira glavni grad Bosne i Hercegovine", dodao je Mujanović i naveo zanimljiv podatak da je danas svoju prvu Fun Run trku istrčao šestogodišnji Sanjin Trbonja.

Organizaciju 9. Coca-Cola Sarajevo polumaratona i Novo Nordisk Fun Run podržavaju: Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Konzum, Novo Nordisk, Bosnalijek, Nestle, Orthomol sport, Guma M, Kakanj Cement, New Event, Ecoton, BBI Centar, Općina Centar Sarajevo, Residence Inn Marriott, Courtyard Marriott, Vlada Kantona Sarajevo, Bio Save, Posao.ba, Hostel Massimo, Garmin, Sarajevo City Centar, Ambasada Kraljevine Velike Britanije, Poliklinika Al Tawil, Rahatlook, GBT, Grad Sarajevo, Zlatar Sofić, Ramis, D&H Agency, Ekopak, Laško pivo, Kult, kao i medijski pokrovitelji Klix.ba, Antena Sarajevo, akta.ba, trcanje.rs i trcanje.hr.