IAAF
0

U petak odluka o dopingiranim Jamajčanima

Totalsport
Međunarodna atletska federacija (IAAF) u petak bi trebala donijeti odluku smije li na Svjetskom prvenstvu u Berlinu nastupiti petero jamajčanskih sprintera koji su nedavno oslobođeni optužbi za doping.

Nezadovoljan odlukom Disciplinske komisije Jamajčanske antidopinške agencije (JADCO), IAAF je tražio dokaze za oslobađajuću presudu. Dosad je dobio samo neke zatražene dokumente, ali svejedno se očekuje da će tokom petka donijeti odluku.

Ukoliko IAAF cijeli slučaj odluči predati Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei, uslijedit će i automatska suspenzija petorke, što znači da neće smjeti nastupiti na SP-u koji počinje u subotu.

Podsjetimo, Disciplinska komisija JADCO-a je oslobodila Sheri-Ann Brooks zbog proceduralne pogreške prilikom testiranja B uzorka, dok je preostalu četvoricu sprintera (Yohan Blake, Marvin Anderson, Allodin Fothergill i Lansford Spence) oslobodila jer je utvrdila da metilksantin, na koji su bili pozitivni, nije na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Međutim, i sâm JADCO je uputio prigovor na presudu svoje Disciplinske komisije, utvrdivši da je metilksantin po svojoj strukturi vrlo sličan tuaminoheptanu, sredstvu koje se nalazi na popisu zabranjenih.