sport
0

U Pekingu promovirane olimpijske medalje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zlatne, srebrne i bronzane medalje koje će nositi pobjednici takmičenja na Olimpijskim igrama predate su zvanično organizatorima te sportske manifestacije u Pekingu.

Na ceremoniji dugoj nešto više od jednog sata, sponzor Igara, najveća svjetska rudarska kompanija BHP Billiton, predala je na trgu Tienanmen 3.000 medalja organizatorima u Pekingu.

"Potpuno smo spremni za Igre u Pekingu. Sve pripreme teku po planu", rekao je novinarima izvršni potpredsjednik organizacionog komiteta OI Gijang Siju.

Predjsednik predstavništva firme BHP Billiton u Kini Clinton Dines izjavio je da je ta kompanija odlučila da bude glavni sponzor Igara jer su vlasnici željeli da pokažu svoju privrženost kineskom narodu.

"Kina je vrlo važna za nas. Oko 20 odsto naših globalnih poslova je vezano za ovu zemlju", rekao je Dines.

Ta kompanija saopštila je da su metali korišteni za medalje vađeni iz rudnika u Čileu i Australiji. Izvađeno 13 kilograma zlata, 1240 kilograma srebra i 6930 kilograma bronze.

Prvi put u istoriji Olimpijskih igara medalje su dizajnirali pobjednici na javnom takmičenju. Svaka medalja biće obložena žadom, koji predstavlja "ljepotu, plemenitost, savršenstvo, moć i besmrtnost Kine".

"Ove izuzetne medalje predstavljaće izraz najvećeg sportskog uspjeha. Jedinstven dizajn pokazuje ambiciju i uspjeh Olimpijskih igara u Pekingu", rekao je Giang Siju.

Organizatorima Igara predato je i 3000 medalja za Paralimpijske igre, koje će se održati u septembru u Pekingu. Napravljeno je još 51.000 počasnih medalja, koje će biti dodijeljene takmičarima Paralimpijskih igara.