sport
0

U Osaki dvoje bh. atletičara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na najvećoj smotri najboljih atletičara svijeta, 11. svjetskom prvenstvu u atletici koje se od 25. augusta do 2. septembra održava u Osaki, bh. atletiku će predstavljati bacač kugle Hamza Alić (AK Zenica) i maratonka Lucia Kiman (AK Borac).

Dvoje bh. atletičara ispunilo je zahtjevne norme za nastup na ovom takmičenju i zahvaljujući svojim rezultatima našlo svoje mjesto u svjetskoj atletskoj eliti. Šansu da to i potvrde imat će u svojim nastupima u Osaki, koji su na rasporedu prvog (Alić) i posljednjeg dana (Kimani) prvenstva.

Delegaciju Atletskog saveza BiH, koja je otputovala za Japan, predvodi predsjednik Zoran Vukšić, koji će sudjelovati u radu 46. Kongresa IAAF-a, koji se održava 22. i 23. augusta. U radu Kongresa sudjelovat će i dopredsjednik ASBiH Ibrahim Meškić, te generalni sekretar Milan Pedalo koji će obavljati i funkciju tehničkog rukovodioca tima. Uz njih, u Osaku putuje Siniša Marčetić, trener Lucie Kimani.

Kongres IAAF-a je izbornog karaktera a očekuje se da će Međunarodnu asocijaciju atletskih federacija i u naredne četiri godine voditi dosadašnji predsjednik Lamine Diack, koji je i jedini kandidat za predsjednika.