sport
18

U nedjelju praznik za trkače: Sarajevo Coca-Cola polumaraton dočekuje učesnike iz 30 zemalja

Piše: M. S.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo će u nedjelju, 18. septembra 2016. godine, biti domaćin jubilarnog desetog Sarajevo Coca-Cola polumaratona, gdje će svoje trkačke vještine pokazati nekoliko hiljada bh. državljana, ali i stranaca. Manifestacija će sadržavati kategorije u kojima će se moći takmičiti i građani koji ne mogu ili ne žele istrčati 21,1 kilometar, kao i utrku za djecu.

Erol Mujanović, izvršni direktor Sarajevo Marathona, istakao je na konferenciji za novinare održanoj u petak da se polumaraton dosta razvio u proteklih 10 godina. Naveo je da su na prvoj trci imali blizu stotinu ljudi, dok sada očekuju dosta veći broj učesnika iz BiH i svijeta. On je rekao da je sačuvan veliki broj stranaca u udjelu učesnika, ali da je drastično porastao broj trkača iz BiH, pogotovo žena.

"Želimo da što više naših sugrađana bude dio ove priče, a strance čuvamo kao jedan veoma važan faktor lokalnog ekonomskog razvoja“, rekao je on dodajući da će manifestacija gradu donijeti najmanje 1.000 noćenja te da je ova manifestacija jedan sveobuhvatan projekt koji ima nekoliko važnih dimenzija: turističku, ekonomsku, sportsku i zdravstvenu.

Mujanović je najavio i učešće tri olimpijske maratonke na utrci ove godine, kao i atletičara iz Kenije Stanleya Kipruta. Naveo je da je bilo važno maraton napraviti dostupnim svima, tako da su ove godine organizovali i "Novo Nordisk Fun Run“ utrku od četiri kilometra, kao i "Nesquik Kids' Run“ trku od 400 metara za djecu.

"Želimo mlade generacije edukovati od samog početka i na vrijeme o važnosti sporta, o važnosti zdravog i aktivnog života“, rekao je on.

Gradonačelnik Ivo Komšić je istakao da je ovo međunarodna manifestacija koja je za Sarajevo važna sa ekonomske i turističke strane.

"Za grad Sarajevo kao glavni grad naše zemlje i za mene kao gradonačelnika veoma je važno da imamo jednu organizaciju koja promovira grad u međunarodnim razmjerama, i to ga promovira na najbolji mogući način. Ovo je još jedna fina slika koja će otići iz Sarajeva ovih dana“, rekao je Komšić, osvrćući se na redefiniciju slike Sarajeva u svijetu, od ratnih prizora pa do današnjih ljepših slika koje stranci nose sa sobom iz Sarajeva.

Naveo je da će među učesnicima biti posjetilaca iz blizu 30 zemalja svijeta te da će manifestacija okupiti od 2.000 do 3.000 trkača, od kojih će biti blizu 1.500 stranaca.

Od posebne je važnosti i humanitarni aspekt utrke, a očekuje se prikupljanje od 10.000 do 20.000 KM u razne humanitarne svrhe, od socijalno ugroženih kategorija, do djece s poteškoćama u razvoju.

Iako su svi polumaratonski brojevi već dodijeljeni, još uvijek je ostalo mjesta za prijavu na dječiju utrku i "Novo Nordisk Fun Run“.